wpu.nu

Sida:Pol-1996-12-11 OKÄND UPPSLAGSKOD En Revisionell bed mning.pdf/66

Från wpu.nu

Den här sidan har inte korrekturlästs


Vår bedömning skiljer sig därmed rätt radikalt från gärningsmannaprofilens (jämför bilaga 5).

7.3.6

Ammunition, vapen och skott

Kulorna

Påträffade kulor, som tekniskt sett bundits till offren, är av fabrikatet Winchester-Western, kaliber 38 Metal Piercing , vilka laddats i nämnda fabriks 357 Magnum-patroner. Det är en kula med mantel av kopparlegering och med blykropp, s.k. pansarbrytande. Tillverkning skedde mellan åren 1935 och 1982. Kulorna har avlossats med en revolver, vilket anses bevisat genom att kulorna bär märken av fem högervridna bommar och sk skidmarks, som uppstår när kulan initieras i pipan. Kulorna är i förhållandevis dåligt skick vilket kan försvåra en definitiv framtida bindning till ett gärningsvapen. Det framgår indirekt av SKLs, BKAs och FBIs utlåtanden. En uppgift som sedermera bekräftats av SKL på fråga från Palmekommissionen (SKL 1996-09-20, dnr 4571-96). Något förenklat uttryckt innebär det att kulorna kan användas för att utesluta de flesta provskjutna vapnen, men inte för att med säkerhet binda mordvapnet vid kulorna. Ett förhållande som kan få betydelse vid en framtida rättegång.

Den kula som först upphittades, 1986-03-01 kl 06.30, låg ca 40 m från mordplatsen, snett över Sveavägen. Kulan företer tydliga skrapmärken, sannolikt efter att tämligen oreglerat ha tumlat runt pga att den har gått igenom Lisbeth Palmes kappa och därefter slagit i marken. Enligt vittnesuppgifter skedde nedslaget ca 8 meter från mordplatsen, vilket förefaller rimligt med hänsyn till gjorda rekonstruktioner. Nedslagsmärket/-n eller eventuella övriga rikoschettmärken på väggar runt i kring har dock inte säkrats vid den tekniska undersökningen. Att kulan tumlar och slår i marken efter att ha gått igenom mockakappan leder troligen till att kulans rörelseenergi snabbt kommer att avta. Det skulle förklara varför kulan ligger så nära trots att den endast gått igenom en kappa. Den andra kulan hittades dagen därpå, 1986-03-02 kl 12.30, ca 10 m från mordplatsen.

Den rekonstruktion som gjordes av Vincent Lange är svårtillgänglig för oss. Det är dock en upplevelse som det visar sig att vi delar med många av de mer initierade bedömarna. En uppgift som nämnts av en av dem är t ex att ett försök med att skjuta en liknande kula genom en griskropp visade på en hastighet efter att ha passerat griskroppen på 260 m/sek, dvs samma utskjutningshastighet som för en Waltherpistol kaliber 765. Om detta skulle vara riktigt skulle O-kulan utan rikoschett ha hamnat uppe vid Sergelstorg... Nåväl, vi tycker dock inte av att vi har tillräckligt underlag för att ifrågasätta Langes rekonstruktion och slutsatser.

Ammunition av denna typ har litet speciella egenskaper. En förklaring (Vincent Lange) anses vara att tyngdpunkten i kulan ligger långt bak i densamma. När den möter något motstånd, såvida det inte är i 90 graders vinkel,