wpu.nu

Sida:Pol-2007-05-08 Konferensprotokoll-Palmeenheten.pdf/1

Från wpu.nu

Den här sidan har inte korrekturlästs


Redovisning av synpunkter från Palmeenhetens eget grupparbete vid konferensen Sundbyholms Slott den 8-10 maj 2007.

Närvarande: Ann-Helene Gustafsson, Susanne Bergman, Anneli Dahlgren, Stig Edqvist, Lennart Gustafsson, Per Gustavsson, Per Karlsson och Jan-Åke Andersson.

I efterhand har Jan Svelin beretts möjlighet att lämna synpunkter efter att han fått gruppens uppfattning redovisad för sig. Han anslöt sig till vad gruppen kommit fram till men framförde därutöver, att det kanske skulle finnas ytterligare en grupp utöver de som gruppen kommit fram till. Det avsåg en grupp som hanterar arbetet med Palmeutredningen och DVI-arbetet. Synpunkten redovisas under p. 3.

Synpunkterna redovisas utifrån det underlag som tillställdes gruppen och som närsluts redovisningen.

1. Hur fungerar verksamheten på gruppen?

Det är gruppens uppfattning att det löpande och utredande arbetet vid Palmeenheten inte fungerar idag, frånsett registergruppens arbete med registrering och diarieföring av upprättade och inkomna handlingar. Anledningen härtill är följande:

När Tsunamikatastrofen inträffade i december 2004 blev alla vid enheten engagerade i identifieringsarbetet vid Hemmakommissionen. För flertalet pågick arbetet mer eller mindre konstant under ett års tid. Därefter har arbetsuppgifterna fortsatt och återkommit under längre eller kortare perioder och gör så än idag, om än i betydligt mindre omfattning.

Under hösten 2006 blev enheten åter engagerade i detta arbete under flera månader. Detta efter beslut att anhöriga skulle få möjlighet att få ut eller taga del av samtliga handlingar som upprättats och framställts i samband med identifieringsarbetet.

I perioden mellan dessa intensiva arbetsuppgifter engagerades handläggare i andra ärenden, vilka också låg utanför Palmeutredningen. I samband med den nya organisationen har flertalet handläggare från hösten/vintern 2006 tilldelats och engagerats i nya ärenden. De flesta är s.k. OLG-ärenden vilka huvudsakligen avser misstänkta narkotikabrott.

Varje enskild handläggare har sedan tidigare ett antal ärenden i Palmeutredningen, vilka de ansvarar för men som fått lämnas obearbetade under ovan redovisade omständigheter. Trots att man varit upptagen med andra arbetsuppgifter har man tilldelats nya ärenden i Palmeutredningen, vilka också i stor utsträckning fått läggas på hög i väntan på att handläggas.

"

Även om dessa ärenden inte är direkt akuta är det, i och med att de lagts ut på handläggare, meningen att det ska vidtagas utredningsåtgärder, vilka kan bli mer eller mindre omfattande. För att kunna göra detta är det handläggarnas uppfattning, att man behöver få både tid och lugn och ro för att kunna planera och ägna sig åt arbetet med sina " egna ” ärenden, utan att tagas i anspråk för nya och i tid utdragna ärenden. Ingen annan grupp/enhet på utredningssektionen har, som vi uppfattar det, med sig egna ärenden på det sätt som handläggarna vid Palmeutredningen.