wpu.nu

Sida:Pol-2020-05-29 K23037-86 Kulorna-SKL-NFC-komplettering.pdf/2

Från wpu.nu

Den här sidan har inte korrekturlästs


Elektroniskt Polismyndigheten

underskriven av Nationellt forensiskt centrumPatrik Hertzman

2020-05-29 14:04

2020-05-29

2020013393

Kulorna, som i ursprungligt skick väger 10,2 gram (158 grains), har märken efter passage genom räfflade piplopp med fem högervridna bommar och bombredden ca 2,4 till 2,5 mm.

Kulorna har en mycket begränsad mängd spårdetaljer som är användbara för individualiserande jämförelse i syfte att binda dem till det vapen de utskjutits ur. Detta beror dels på att kulorna har fått spår från piploppet endast i begränsad omfattning och dels på att de sedan deformerats och blivit repade genom träff mot en hård yta. Spåren i kulorna är inte tillräckliga för att avgöra om de skjutits ut ur ett och samma piplopp. Samma jämförelse av kulorna inbördes har utförts vid tyska BKA, amerikanska FBI och vid SKL, alla med samma resultat.

De spår som förekommer på kulorna är så begränsade i omfattning och komplexitet att det sannolikt inte är, eller någonsin har varit, praktiskt möjligt att genom jämförande spårundersökning binda kulorna till det vapen de utskjutits

ur.

Mordvapnet Aktuella vapentyper Kaliber och bomdata hos kulorna överensstämmer med motsvarande för kulor utskjutna ur revolvrar i kaliber .357 Magnum av märkena Smith & Wesson, Ruger, Taurus, Llama, Ruby, Escodin, Kassnar och Manurhin samt med pistoler av märket Coonan, även de i kaliber .357 Magnum. Den ursprungliga lista över tänkbara vapen som presenterades 1986 har utökats efterhand som kunskap tillkommit om andra vapen med passande bomdata.

Piplängd Kulornas bakdel består av bly och är ihålig. Om en kula med denna konstruktion skjuts ut med ett högt gastryck tenderar kulans bakdel att deformeras. När kulans bakdel lämnar pipan har den plötsligt inget stöd på sidorna. Vid skjutning är gastrycket bakom kulan högst nära patronläget och avtar sedan efterhand som kulan rör sig bort från patronläget. Om krutgaserna som driver ut kulan har tillräckligt högt tryck kommer dessa att pressa ut hålighetens väggar, vilket ger kulans bakdel ett uppfläkt eller klockformat utseende. Utförda försök med aktuell ammunitionstyp har visat att denna typ deformation tenderar att uppstå vid piplängder kortare än 4"/10 cm. Kulorna från Sveavägen saknar sådan deformation vilket gör det sannolikt att det vapen som kulorna utskjutits ur vid skottillfället hade en piplängd av minst 4"/10 cm.

Undersökta/jämförda vapen och kulor Under perioden från 1986 till dags dato har ett stort antal vapen i kaliber .357 Magnum provskjutits och jämförts med kulorna från Sveavägen, såväl vapen som figurerat i polisiära utredningar som legala licensierade vapen av märke/modell som passat in på tänkbara gärningsvapen.

I enlighet med anvisningarna i FAP 446-1" jämförs alla vapen som genom beslag eller fynd kommit Polismyndigheten tillhanda och som kan misstänkas

1

RPSFS 2000:17 - Rikspolisstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om central registrering och undersökning av skjutvapen, patroner, kulor och patronhylsor.