wpu.nu

Sida:Pol-2020-05-29 K23037-86 Kulorna-SKL-NFC-komplettering.pdf/3

Från wpu.nu

Den här sidan har inte korrekturlästs


Elektroniskt Polismyndigheten

underskriven av Nationellt forensiskt centrumPatrik Hertzman

2020-05-29 14:04

2020-05-29

2020013393

ha samband med brott med kulor och patronhylsor från ouppklarade brott, däribland mordet på Olof Palme. Baserat på dokument sparade hos NFC:s vapengrupp jämfördes under perioden 1986-1993 minst 163 vapen specifikt med kulorna från Sveavägen. Från 1994? och fram till den 5 maj 2020 finns totalt 460 vapen i kaliber .357 Magnum registrerade i NFC:s vapenärendesystem. 287 av dessa av dessa vapen är av märken/modeller som konstaterats ha bomdata som överensstämmer med det hos kulorna från Sveavägen. Därutöver har kulor från provskjutning av ytterligare 338 legala licensgivna vapen undersökts under 1995. Baserat på detta underlag har i alltså minst 788 vapen jämförts med kulorna i ärendet. Inte i något fall har några överensstämmelser iakttagits som tyder på ett samband mellan kulorna och provskjutna vapen.

Slutligen har ett stort antal kulor som i olika sammanhang säkrats av polisen, t ex på brottsplatser, jämförts med kulorna från Sveavägen för att utröna eventuella sammanhang. Inte heller här har några överensstämmelser iakttagits som tyder på ett samband med kulorna från Sveavägen.

Sökande efter mordvapnet - metodik Kulorna från Sveavägen har registrerats enligt anvisningarna i FAP 446-1 och därefter fortlöpande jämförts med kulor från skjutvapen som kan misstänkas ha brottsligt sammanhang, i huvudsak enligt SKL/NFC standardrutiner. Den enda egentliga avvikelsen från standardrutinerna är att vapen i kaliber .357 Magnum med passande bomdata då de undersökts av SKL/NFC regelmässigt har provskjutits med Winchester-ammunition försedd med 158 grains (10,2 g) Metal-Piercing-kula.

Skälet till detta är att kulor av olika typ som skjuts ut ur ett och samma vapen kommer att få variationer i spårbilden beroende på variationer i kulform, material, utgångshastighet etc. För att omhänderta denna variation provskjuts därför vapen med flera olika typer av ammunition. För att optimera möjligheterna att finna det vapen som dödade Olof Palme har därför vapen i kaliber .357 Magnum provskjutits med samma typ av ammunition som kulorna från Sveavägen härrör från.

Denna rutin kan dock inte sägas ha varit heltäckande för alla vapen i kaliber .357 Magnum som registrerats enligt FAP 446-1. Vapen som baserat på sitt tillverkningsnummer är tillverkat efter 1986 samt vapen vars räffling har avvikande vridningsriktning eller antal bommar, har inte provskjutits med Winchester-ammunition med Metal-Piercing-kula. Det har även förekommit att vapen provskjutits lokalt (utanför SKL) utan tillgång till den specifika ammunitionen.

Åtminstone fram till 1995 provade SKL även revolvrar i kaliber .38 Special med fem högervridna bommar med patroner i kaliber .357 Magnum i syfte att se om patronlägena ändrats till att passa för patroner i kaliber .357 Magnum. Detta förfarande har med tiden gradvis fallit bort och är inte längre en del av standardrutinen. Orsaken till detta bedöms främst vara att SKL:s arbetsrutiner

2

Det år då SKL:s datoriserade vapenärendesystem togs i bruk.