wpu.nu

Sida:Pol-2020-05-29 K23037-86 Kulorna-SKL-NFC-komplettering.pdf/5

Från wpu.nu

Den här sidan har inte korrekturlästs


Elektroniskt Polismyndigheten

underskriven av Nationellt forensiskt centrum

Patrik Hertzman 2020-05-29 14:04

2020-05-29

2020013393

samma märke. Kulan från en av dessa patroner analyserades 2010 tillsammans med ett prov från en av kulorna från Sveavägen. Härvid visade sig blyisotopsammansättningen hos de två kulorna vara så snarlik att de inte kunde skiljas åt.

Blysiotopanalyser - om metoden Bakgrund Generellt bygger metoden på jämförelse av förekomst och inbördes förhållanden mellan de fyra olika blyisotoperna 204PB, 206Pb, 207Pb och 208Pb hos olika kulor. Syftet i forensiska sammanhang är vanligen att skapa en grund för bedömning/uttalande om olika undersökta kulor har ett gemensamt ursprung.

Begränsningar Det har visat sig att blyisotopanalys som metod inte är lämpad för att ge underlag för bedömning om olika kulor har gemensamt ursprung. Dels har man kunnat konstatera att blysiotopsammansättningen kan variera inom en och samma smälta vid tillverkningen och den kan även variera i olika delar ett och samma göt stöpt av en sådan smälta. Därmed faller antagandet att alla kulor tillverkade från en och samma mängd bly även kommer att ha en och samma blyisotopsammansättning.

Dessutom har man genom forskning och försök kunnat konstatera att blyisotopsammansättningen hos kulor i en och samma patronask kan variera kraftigt. Detta bedöms bero dels på ovan nämnda variationer och dels på att tillverkningsprocessen gör att kulor tillverkade vid olika tillfällen och/eller från olika leveransmängder av bly kan komma att blandas i samband med laddning och paketering.

Resultatet blir att kulor med överensstämmande blyisotopsammansättning inte nödvändigtvis härrör från samma ask (dock troligen från samma smälta eller göt) samt att variationer i blyisotopsammansättning inte utesluter att undersökta kulor härrör från samma ask. Sluteffekten av detta är att många forensiska laboratorier, däribland FBI, enligt uppgift slutat använda metoden.

Metodens relevans i Palmeutredningen De blyisotopanalyser som utförts i ärendet och vars resultat har visat på överensstämmelser gäller kopplingen mellan skottrester på paret Palmes kläder och de två kulorna från Sveavägen. De slutsatser som dragits baserat på dessa resultat är giltiga oavsett de begränsningar hos blyisotopmetoden som uppdagats i efterhand.

De överensstämmelser som noterats beträffande kulorna från Sveavägen samt kulan från Mockfjärdsrånet respektive ammunitionen i det vapen som anträffats i denna utredning, påverkas inte heller, då dessa endast visar på ett möjligt samband.