wpu.nu

Sida:Pol-2020-05-29 K23037-86 Kulorna-SKL-NFC-komplettering.pdf/6

Från wpu.nu

Den här sidan har inte korrekturlästs


Elektroniskt Polismyndigheten

underskriven av Nationellt forensiskt centrumPatrik Hertzman

2020-05-29 14:04

2020-05-29

2020013393

Faktorer som har kunnat påverka undersökningsresultaten SKL:s roll SKL:s involvering i utredningen kan huvudsakligen sägas ha varit passiv ellerreaktiv och har begränsat sig till att utföra de undersökningar som begärts. SKL har inte heller haft någon aktiv roll eller representation i spaningsledning, utredning eller FU-ledning, vilket får anses motsvara den arbetsgång och ansvarsfördelning mellan förundersökningsledning, kriminaltekniker och SKL som var normal 1986. Det går inte att i efterhand avgöra vad ett mer integrerat och närmare samarbete skulle kunna ha haft för inverkan men det är svårt att se att det skulle ha varit till nackdel för utredningen.

SKL ej formellt engagerade från början Statsminister Olof Palme sköts till döds strax före 23.30 den 28 februari 1986 varvid även hans fru Lisbeth skottskadades lindrigt. Den kriminaltekniska undersökningen liksom hanteringen av bevismaterialet utfördes av Stockholms tekniska rotel under ledning av dess dåvarande chef, kommissarie Vincent Lange. SKL engagerades inte i utredningen förrän SKL på eget initiativ tog kontakt med utredningsledningen måndagen den 3 Mars. Syftet med kontakten var att vidareförmedla information som SKL erhållit från andra kriminaltekniska laboratorier avseende kulorna från mordplatsen (baserat på uppgifter från Stockholmspolisen som publicerats i media världen över).

Inledande undersökning vid SKL Kulorna från Sveavägen sändes till SKL med kurir och ankom onsdagen den 5 mars ca kl. 15 varvid de undersöktes omedelbart. Undersökningen skedde under tidspress eftersom kulorna måste sändas tillbaka till TR Stockholm vid middagstid dagen efter, torsdagen den 6 mars. Orsaken till detta var att Vincent Lange skulle ta med kulorna för undersökning vid BKA i Wiesbaden och att han skulle resa dit redan kvällen den 6 mars.

Den initiala undersökningen inkluderade fastställande av kulornas massa, kaliber, kultyp (tillverkare och typ) och bomdata. Bombredden, bredden på intrycken från pipans räffling, uppmättes härvid till ca 2,5 mm (vilket avviker från det värde på ca 2,8 mm som tidigt presenterats av tekniska roteln i Stockholm). Därtill jämfördes kulorna inbördes i mikroskop i syfte att avgöra om de skjutits ur ett och samma piplopp/samma vapen. I samband med denna undersökning gjordes även avgjutningar och blyavdrag av kulorna. Anledningen var att man från SKL:s sida ville bevara bevismaterialet för den händelse att det skulle kunna skadas eller förloras vid Langes resa.

Framställning av kopior av kulorna genom s.k. dubbelavgjutning med plastiska avgjutningsmedel (Mikrosil, Permadyn etc.) i syfte att bevara de spår som fanns i kulornas yta.

5 Uttrycket beskriver en metod för kopiering av förekommande spår i en kulas yta genom att kulan rullas mot en blyplatta samtidigt som den pressas mot densamma. Härigenom erhålls ett avtryck i plattans yta som utgör en negativ kopia av spåren i kulan. Värt att notera är att denna metod inte är väl lämpad för att tillämpas på blykulor. På grund av blyets plasticitet och formbarhet finns det uppenbar risk för att blykulors yta, och därmed dess spår, kan påverkas mekaniskt, deformeras och plattas till. De aktuella kulorna har dock en främre del som är omsluten av en kopparmantel vilken inte påverkas av blyavdrag. Enligt uppgift från närvarande personal tillämpades metoden endast på denna del av kulan.