Uppslag:A14093-00-A

Från WPU
Hoppa till navigeringHoppa till sök


SPANINGSUPPSLAG
i grövre brottmål

Avsnitt
Löpande nr
14093-00-A
Registrerat
1991-11-26
Ad acta
1992-02-06
Avsnittsanteckningar
Uppslagsanteckningar
CHRISTIANSSON,LARS,KOMMISSARIE,VD1
Till SPC
Åter SPC
SPC Noteringar
PTR
PTR Datum
Ant/enhet
Redov/enhetKort sammanfattning
Åtgärderna vid mordet på Statsministern fredagen den 28 febrari 1986
Uppgiftslämnare
Uppgiftsmottagare
Förhöret påbörjat
1986-03-24
Avslutat


Centralsektionen

Chefen 0 Begärd PM ang åtgärderna vid mordet på Statsministern fredagen den 28 febrari 1986.

Undertecknad, tf promoCP Lars Christianson, tjänstgjorde ordinarie tid denna dag 15.00-24.00 i rb 1210. Förare var palOCP Hans Rennstam. När radioanropet "Skottlossning Tunnelgatan-Sveavägen" gick ut befann vi oss vid Amerikanska ambassaden. Tid ca 23.20-23.25. RD 1220 svarade de låg vid Norra Bantorget. Rb 3220 meddelade att de låg vid Sergels Torg och snart var på plats. Vi körde mot platsen. Min uppfattning är att anropet "hölls öppet". När vi hunnit till Hamngatan vid Norrmalmstorg meddelade rb 1520 att de hade vittne i bilen. Vidare meddelades att polis sprang efter gärningsman (kraftig, mörkhårig, blå täckjacka). Vi svängde in Regeringsgatan och upp mot Malmskillnadsgatan. Stannade till något korsningen Malmskillnadsgatan-Brunnsgatan, körde därefter igenom Johannes Kyrkogård. Pkom Dahlsgaard hade organiserat sök i området. Jag bad ODL om information. Efter en kort stund meddelades att "en man var skjuten och förd med ambulans till sjukhus". Jag meddelade att vi åker till brottsplatsen. på brottsplatsen träffar jag pkom Söderström i rb 2520. Tiden uppskattar jag till ca 10 minuter efter larmet om skottlossning. Jag konstaterade att en pkom leder eftersökning i området. En pkom finns på brottsplatsen. Pkom Söderström informerade: Det är statsministern 010f Palme som är skjuten. Vidare att vittnesuppgifter gör gällande att paret Palme hade sällskap av en tredje person. Plötsligt skjuter den okände Palme. Avviker. På fråga om Söderström sänt bil till sjukhus blir svaret nej. Vid det tillfället syntes det mig viktigt att försöka få ev identitet på gärningsmannen. Jag meddelar ODL att jag åker till Sabbatsbergs sjukhus. På sjukhuset får jag vid två tillfällen prata en kort stund med Lisbet Palme. Fru Palme berättar att de varit på biografen Grand och sett filmen om "Amadeus". De beslöt att gå hem till Gamla stan. De hade INTF. varit i sällskap med någon. Fru Palme hade ingen uppfattning om vem som kunde ha avlossat skotten. Signalement: stor, kraftig, mörkhårig iklädd midje- eller 3/4-lång blå eller mörkblå täckjačka. Sköterskan som var med i rummet, visade på fru Palmes moccakappa. Den hade två hål på ryggen. Fru Palme drog upp sin blus. På ryggen fanns en sårkanal, ca 2 - 3 mm djup, tvärs över båda skulderbladen. Ytterligare samtal orkade fru Palme inte med.. Vh pkom Koci, ODL kontaktades per telefon (3330). Jag bekräftade att det var statsministern som skjutits. Att tillståndet var kritiskt. Vidare de uppgifter fru Palme berättat. Att även fru Palme skottskadats lindrigt. Jag begärde krim.tekniker till sjukhuset. Vid andra samtalet med fru Palme önskade hon att Ingvar Carlsson och Kjell Lindström informerades. Försök gjordes av mig att få ytterligare information om hur de gått,

<Z

Pol-1986-03-24 A14093-00-A Lars Christiansson rb 1210.pdf

lämna fler upplysningar. Vh pkom Koci, ODL informerades om fru Palmes önskan om underrättandet. KI 24.00 kom två läkare ut ur operationsrummet. Den ene meddelade att Olof Palme avlidit. Jag försökte få teknisk information av läkarna. De var mycket upprörda över händelsen och hänvisade mig till klinikchefen. Jag lät frågan bero.

Vh pkom Koci, ODL meddelades per telefon några minuter efter midnatt att statsministern avlidit av skadorna. Jag begärde fyra polismän till sjukhuset för bevakning. Två för bevakning av akutintaget och två utanför. Ca kl 00.30 lämnade jag sjukhuset för att åka upp till ODL. Jag kallades tillbaka till sjukhuset. Anledningen var att fru Palme önskade få bekräftelse att Ingvar Carlsson och Kjell Lindström var underrättade.

17-turs piketerna beobarades kvar till kl 05.00. En piket beordrades in till VD 1 (1220) för att lasta utrustning för mobilt förråd för ev snabb insats.

Kl 05.00 avslutade jag tjänstgöringen för att åter vara i tjänst kl 08.00.

lovec

L Christianson tf pkom/OCP

Bärbara radions batteri slut under vistelsen på sjukhuset varför all kommunikation fick ske per telefon. Rehnstam sändes till VD 1 för att hämta nytt batteri.

Pol-1986-03-24 A14093-00-A Lars Christiansson rb 1210.pdf