Uppslag:D1959-01

Från WPU
Hoppa till navigeringHoppa till sök


SPANINGSUPPSLAG
i grövre brottmål

Avsnitt
Löpande nr
1959-01
Registrerat
2017-01-02
Ad acta
1993-09-20
Avsnittsanteckningar
2016-03-07 inkommer med observationer av man vid Riksbron 1986-02-28.
Uppslagsanteckningar
SKRIFT,"DEN OSYNLIGA HANDEN OCH DEN VITA,D7340
Till SPC
Åter SPC
SPC Noteringar
PTR
PTR Datum
Ant/enhet
Redov/enhet

Anknyter: D7340-00Kort sammanfattning
En man stod och såg ut mot Riksbron
Uppgiftslämnare
Uppgiftsmottagare
Förhöret påbörjat
2016-03-07
Avslutat


Hej  

Den 28 februari 1986 tog jag bussen till Tegelbacken, och skulle gå därifrån till Skeppsholmen för  . Jag gick längs vattnet vid Rosenbad. Jag gick över vad som blir Drottninggatan vid Riksbron och fortsatte några meter mot Kungsträdgården. På den tiden var det ett räcke eller staket i järn både mot vattnet och mot gatan. Jag gick på trottoaren ut mot vattnet, mot strömmen. Några meter från Riksbron - kanske 10 meter, kanske 15 meter - stod en man och såg ut mot Riksbron. Jag tänkte inte närmare på det. Han var kortare än jag. Kanske 1,80 meter, kanske kortare. När jag passerade honom flög han över räcket mot gatan, tog ett par snabba steg till en bil som stod parkerad i en liten parkeringsficka (under en skylt "Parkering förbjuden", som var uppsatt på väggen) vid Sagerska palatset. Jag var bara luft. Jag var knappast mer än en meter från honom när han flög över räcket. Det gick väldigt fort. Han sprang fram till bilen och öppnade backluckan. Jag fortsatte att gå och gick förbi kanske 25-30 meter. Han fortsatte att göra något i bakluckan. Jag tyckte hans beteende var hemskt märkligt, så jag började ta ett par steg tillbaka mot bilen för att se bilnumret, men precis då slog klockan 19:00 (Jakobs kyrka), så jag insåg att jag var försenad och gick mot Skeppsholmen.

När en person som står stilla och väntar plötsligt flyger i väg är det lite märkligt, och när han gör en hastig rörelse intill en främmande person är det ännu mer märkligt. Jag fick intrycket att han agerade på en signal och att jag, som sagt, bara var luft. Det är helt onaturligt att röra sig på det viset, och en vuxen man hoppar inte över ett räcke på det sättet. Allt gick hemskt fort, och sedan höll han på med något i bakluckan, kanske i en halv minut. Sedan slog klockan 19:00 och jag fortsatte att gå. Jag kunde inte se bilnumret från där jag stannade, och därför var i färd med att gå tillbaka. Det är inte så att jag brukar ta bilnumret på bilar. Det händer i stort sett aldrig (det har hänt en annan gång vilket var en mycket speciell sak). Jag har försökt att komma på vad det var för bil, men jag vet inte mer än att det var en liten bil, kanske en Golf eller något av den storleksklassen. Jag kommer inte ihåg vad det var för färg.

Min reaktion var att det var något kriminellt, något som samordnades med någon annan, att det kanske kunde vara bankrån eller något liknande. Det finns kanske inga banker i närheten. Jag tänkte inte på det. Jag tänkte bara det var någon typ av samordnad operation. Jag tror att det var följande dag (1 mars), som jag tänkte att om man hade bevakning på Olof Palme var det naturligt att bevaka Riksbron, eftersom det är Västerlånggatans förlängning intill centrum. Om man visste att paret Palme skulle gå till biografen skulle de antingen ta tunnelbanan eller gå över Riksbron. Jag såg inte om den här mannen hade en walkie-talkie eller något liknande. Jag tänkte inte närmare på honom förrän jag passerade honom. Jag tror att han var mörkklädd, men jag vet inte om han hade mössa eller inte. Jag reagerade på att han agerade märkligt och inte minst var det märkligt att han agerade på det viset när jag var där.

Pol-2016-03-07 D1959-01 mail-iakttagelse-Riksbron.PDF.pdf