wpu.nu

Alfred Rosenberg

Från wpu.nu

Version från den 18 november 2023 kl. 12.06 av Utredaren (diskussion | bidrag)
(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
Foto

Plats för foto
Relevans
Används i EAP:s propagandaHI7504-03 mot Olof Palme

Under Alfred Rosenbergs tid som Riksminister för de ockuperade områdena i öst bildades inom ministeriet Committee of Subjugated Nations (CSN) som höll en konferens 1943-11-21 i Zhytomyr, västra Ukraina.

Under konferensen bildades Anti-Bolshevik Bloc of Nations med målet att efter en nazi-tysk seger över Sovjetunionen bryta upp den i mindre stater.

Anti-Bolshevik Bloc of Nations samarbetade med WACL World Anti-Communist League under kalla kriget (1946-1989).

I Sverige gav Bertil Häggman styrelseledamot i Baltiska Kommittén ut tidskriften Anti-Bolshevik Bloc of Nations (ABN).HI7504-03

Anti-Bolshevik Bloc of Nations (ABN)) upplöstes 1996 efter Sovjetunionens kommunismens fall.
Avsnitt
Har inget eget avsnitt alt. ej angivet
Eget signalement
Ej angivet
Känner


Allmänt

Alfred Ernst Rosenberg (1893-1946) född i Reval, Guvernementet Estland, Kejsardömet Ryssland (nuvarande Tallinn, Estland) var en balt-tysk antisemit som blev en nazistisk politiker i Hitlers regim.

Efter studier i Riga och Moskva återvände Alfred Rosenberg till Estland. I mitten av 1918 anslöt han sig till den ryska extremhögerns tolkning av revolutionen genom att sätta likhetstecken mellan bolsjeviker och judar och han blev övertygad antisemit. Han skulle senare ge denna tolkning en rasideologisk form.

När Första världskriget slutade 1918-11-11 följde Rosenberg med de retirerade tyska trupperna till Tyskland och kom via Berlin till Munchen där han träffade Adolf Hitler och började sin karriär inom Nazist-partiet.

Rosenberg anses ha bidragit kraftigt till nationalsocialismens och Hitlers antisemitiska världsbild och har kallats partiets chefsideolog.

Rosenberg formulerade den nazistiska ideologin i flera antisemitiska och rasideologiska skrifter. Han skrev även om Lebensraum och Versaillesfreden. Rosenberg hade flera höga ämbeten inom den nazistiska statsapparaten.

Från 1941 till 1945 var Rosenberg "Riksminister för de ockuperade områdena i öst" och därmed ansvarig för de krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten som begicks där.

Vid Nürnbergprocessen 1945–1946 dömdes han till döden som krigsförbrytare och avrättades genom hängning.

I utredningen

Uppslag i wpu

    Anledning Uppslag Registrerad Ad Acta Avsnittsanteckningar Uppslagsanteckningar

 [PDF] 

[Liggaren]

Pomn 

HI7504-03

1990-03-13

Anders Larsson

Hörd: Förhörd, FHL: Förhörsledare, Pomn: Omnämnd, Rel: Relaterar

Bilder