wpu.nu

Skillnad mellan versioner av "Sida:Ann-1999-09-13-JA25000-00 SOU 1999 88 Del 2 GRK Granskningskommissionens betänkande.pdf/276"

Från wpu.nu

Sidinnehåll (som ska inkluderas):Sidinnehåll (som ska inkluderas):
Rad 3: Rad 3:
 
Ett annat tips som kom in under den första tiden var ett brev från en uppgiftslämnare som var nämndeman och deckarförfattarinna.
 
Ett annat tips som kom in under den första tiden var ett brev från en uppgiftslämnare som var nämndeman och deckarförfattarinna.
  
Hon berättade att [[Alf Enerström]] strax före jul 1985 kontaktat henne för ett möte.
+
Hon berättade att [[Alf Enerström]] strax före jul 1985 kontaktat henne för ett möte. Vid mötet hade [[Alf Enerström]] kommit att tala om [[Olof Palme]] och i detta sammanhang hade han bl.a. uttalat  
 
 
Vid mötet hade [[Alf Enerström]] kommit att tala om [[Olof Palme]] och i detta sammanhang hade han bl.a. uttalat  
 
  
 
”Jag ska avsätta [[Olof Palme|Palme]] fortare än du tror” och ”Den dagen vi har röjt honom ur vägen kommer socialdemokraterna att välja oss”.
 
”Jag ska avsätta [[Olof Palme|Palme]] fortare än du tror” och ”Den dagen vi har röjt honom ur vägen kommer socialdemokraterna att välja oss”.

Versionen från 26 september 2022 kl. 10.24

Den här sidan har korrekturlästs


och en okänd man sittande i en nedsmutsad blå Ford Granada lördagen vid 1986-03-01 18:00 -tiden.

Ett annat tips som kom in under den första tiden var ett brev från en uppgiftslämnare som var nämndeman och deckarförfattarinna.

Hon berättade att Alf Enerström strax före jul 1985 kontaktat henne för ett möte. Vid mötet hade Alf Enerström kommit att tala om Olof Palme och i detta sammanhang hade han bl.a. uttalat

”Jag ska avsätta Palme fortare än du tror” och ”Den dagen vi har röjt honom ur vägen kommer socialdemokraterna att välja oss”.

Uppgiftslämnaren hade därefter erbjudits platsen som justitieminister i Alf Enerström:s framtida regering.

I en promemoria upprättad av säkerhetspolisen 1986-03-24 uppges Alf Enerström:s hatpropaganda mot Olof Palme vara känd av säkerhetspolisen.

I promemorian sägs dock att det inte var troligt att någon av Alf Enerströms ”vänner” skulle kunna ligga bakom mordet.

Promemorian innehåller ett tillägg av innebörden att det dock mot bakgrund av alla tips mot Alf Enerström var lämpligt att kontrollera honom.

1986-03-31 besökte säkerhetspolisen Alf Enerström:s bostad i Värmland.

Besöket var föranlett av att Alf Enerström begärt polisskydd för sina barn som gick i skola i Stockholm.

Under besöket tillfrågades Alf Enerström om vad han gjorde 1986-02-28 .

Han berättade att han och hustrun hade varit ensamma hela veckan i parets lägenhet på Norr Mälarstrand i Stockholm.

Där hade de arbetat med ett utskick av pamfletten ”Läsning för socialdemokrater, del 4”.

Barnen hade sportlov och tillbringade detta i Värmland.

Fredagen 1986-02-28 hade Alf Enerström under dagen varit och handlat saker till huset.

Tidigt under kvällen hade han och hustrun ätit middag på restaurang ”Claes på Hörnet”.

Därefter hade de återvänt till lägenheten där de ensamma tillbringat resten av kvällen.

Alf E berättade också att han om någon såsom ledare för organisationen ”Oppositionen inom Socialdemokratin” var intresserad av att Olof Palme fick leva kvar.

Enligt en anteckning av polisöverintendenten Hans Wranghult 1986-04-01 hade Hans Holmér samma dag beslutat att det inte förelåg skäl för polisbevakning av familjen Alf Enerström.

I en promemoria upprättad 1986-04-16 drog säkerhetspolisen slutsatsen att det för närvarande inte fanns några tecken på att Alf Enerström eller hustrun skulle ha haft något samröre med mordet på Olof Palme.

Till promemorian finns en handling fogad med anteckningen ”Hela Alf Enerström ärendet betecknas från säkerhetspolisens sida som färdigbehandlat”.

Härefter och under resterande del av 1986 kom ytterligare ett knappt tiotal tips rörande Alf Enerström och dennes hustru in.

Våren 1987 kom ytterligare tips om Alf Enerström.

Ett av dessa innehöll uppgifter om att f.d. häradshövdingen Nils KReferens behövs under en flygresa i december 1985 mellan Karlstad och Stockholm kommit att samtala