wpu.nu

Christer Poka

Från wpu.nu


Relevans
Fallskärmsjägare och polisaspirant. Officiellt försvunnen i Frankrike 1985.

Kan enligt flera privatspanare vara den person (annan fallskärmsjägare under en övning) som frågar Håkan Ingervald om han kan tänka sig att mörda Palme. Detta dock ej bekräftat då förhör hårt maskat.

Poka ses av somliga som ej avliden 1985.
Avsnitt
Har inget eget avsnitt alt. ej angivet
Eget signalement
Ej angivet


Allmänt

Christer Poka var 24 år (född i mars 1961) då han sommaren 1985 försvann. Han var från Ängelholm där han bodde i ett stort villaområde i Södra Utmarken.

Han utbildade sig till Fallskärmsjägare vid Karlsborg. och gjorde därefter FN-tjänst som soldat i Libanon och Cypern.
Efter FN-tjänsten sökte han in på Polishögskolan i Solna med start VT 1985. Första terminen var avklarad när han på sommarsemestern åkte till Frankrike för bergsklättring i Mont Blanc området. Enligt vänner och skolkamrater hade han även haft tankar om att gå med i Franska Främlingslegionen som har sitt huvudkontor och rekryteringscenter i Aubagne utanför Marseille.

Han fick skjuts till Paris av en bekants bekant som hade ett åkeri. Vid ankomsten till Paris den 25 Juli 1985 lämnade han chauffören och därefter finns det inget spår efter honom.

Svensk polis har med hjälp av Fransk polis gjort omfattande utredningar utan att finna honom. Sjätte augusti 1985 så gick uppdraget vidare till Interpols Stockholmsavdelning

Han har inte påträffats vid det bergsområde han talat om att bestiga. Ej heller har det hittats några platser där han hyrt logi. Hans sista pengauttag gjordes i Sverige innan resan började. Inte heller har privata undersökningar kunnat påvisa om han varit vid rekryteringskontoret i Marseille och ansökt till Främlingslegionen.

En efterlysning gjordes i april 1990 i tvprogrammet ”Efterlyst” på TV3. Det gav ett antal tips men de ledde inte till några ytterligare spaningsresultat.

1998-04-16, klockan 10:09:29, skrevs följande i Christers polisakt;
"Ärende 461-AÄ-1263-85 kan föras av i diariet med motiveringen. Poka ej anträffad, överförd i kyrkobokföringen till obefintlighetsregistret"

I utredningen

Det finns inget registrerat i wpu på Christer Poka

Bilder


Teorier

Har pekats ut av vissa privatspanare som inblandad i mordet och att vara den person som frågar Håkan Ingervald om han kan tänka sig att mörda Palme. Ingvald drog dock tillbaka sitt vittnesmål senare.

Poka är av somliga sedd som ej avliden 1985. Och flera personer har uttalat sig att ha sett Poka efter 1985. Dock har ingen av dessa iakttagelser kunnat styrkas

Press/Media

Publicerat Rubrik/Länk Medie
12 nov 2020 OLÖSTA FALL

Avsnitt 67. Fallskärmsjägaren som försvann

Pod - 43:36

Sofie Nyblin
Nathalie Seow

13 jun 2020 Okända militärspåret i Palmeutredningen: Fallskärmsjägare Aftonbladet

Olof Svensson John Granlund

7 feb 2021 29:e Juli 1965 och andra olösta försvinnanden

Efterlysning - vet du något om Christer Pokas försvinnande?

Blogg

Efterlysning

1 nov 2010 Flashback

Christer Poka åkte på semester och försvann, Frankrike 1985

Forum

- diskussion

Källor: