wpu.nu

Sida:Ann-1980-08-01 Leif GW Persson horor hallickar och torskar.pdf/15

Från wpu.nu

Den här sidan har inte korrekturlästs


Vad b räffar gatuprostitutionen så har data samlats in för perioden juli 1977 - sept 1979. Dessa observationer har gjorts vid ca 800 observationstillfällen och täcker i stort sett hela den aktuella perioden. Dessutom finns vissa äldre observationsdata om gatuprostitutionen som kan användas för en del jämförelser. De senare data går tillbaka till våren 1974.och täcker vissa delar av perioden fram till sommaren 1977. Dessa data samlades in i samband med olika utprovningar av själva observationsmetoden.

Observationsdata har i huvudsak används för att skatta prostitutionens förändringar över den studerade tidsperioden som helhet, inom perioden, under en månad, en vecka samt över dygnet. Vid dessa förändringsanalyser har jag också arbetat med andra jämförande mått, främst registerdata. Svagheten med de senare, som jag antytt tidigare, är dock att den omfattning som registren visar av ett visst fenomen dels uttrycker omfattningen av själva fenomenet, dels själva intresset för fenomenet hos den registrerande instansen. För att förtydliga: Att många (få) prostituerade flyter in i ett register under en viss tid kan bero på att antalet prostituerade ökat (minskat), eller att intresset för att registrera prostituerade har ökat (minskat), eller bådadera. Självfallet behöver heller inte dessa båda orsaker till att registervolymen förändras (ändringar av fenomenet resp registreringen) verka åt samma håll. Ett fenomen som ökat (minskat) kraftigt kan förefalla konstant i registren genom att registreringen av det minskat (ökat) på motsvarande sätt.

Arbetar man med observationsdata finns det möjlighet att hantera det ovan berörda problemet; bl a genom att observationsdata kan användas för utvärderingen av registerdata. Problemen med observationsdata är andra. Bl a mäter man ju en "volym" (ex antalet prostituerade vid ett visst tillfälle) vid upprepade tillfällen. Däremot identifierar man inte delarna av denna volym (ex hur ofta en viss prostituerad förekommer på gatan). Detta ger upphov till statistiska problem vid tolkningen av data (se nedan avsn III).

En annan datagrupp som är tilltalande när man försöker belägga förändringar över tid är annonsmaterialet. Samtidigt är det begränsat till den del av prostitutionen som förekommer i fasta lokaler (massageinstitut, poseringsateljéer och sexklubbar) och dessutom annonseras öppet. Jag har samlat in annonsdata som täcker perioden 1970-79. Dessutom kompletterat dem med olika registerdata och observationsdata.

12

Intervjudata slutligen har jag främst använt som komplement, för att öka insikterna i det studerade problemet rent allmänt och på olika konkreta punkter. Däremot har jag inte utnyttjat dem för några systematiska skattningar av prostitutionens omfattning, struktur eller förändringar. I det senare avseendet är de inte tillräckligt tillförlitliga.

I.3

Några synpunkter på arbetets genomförande

Social forskning kan självfallet genomföras på många olika sätt. Det relativt sett vanligaste torde vara att samlar ihop register- eller intervjudata, som man sedan i lugn och ro sammanställer och analyserar på sitt tjänsterum. Fördelen med registerdata, och färdiga intervjuer, är bl a att de inte bråkar.med en.

Majoriteten av den forskning som görs här i landet om sociala problem, ex kriminalitet, drogmissbruk, arbetslöshet etc, utförs således av personer som endast undantagsvis lämnar sina tjänsterum för att "på plats"studera sina forskningsobjekt. Samtidigt är det inte så enkelt att forskning av den typen låter sig avfärdas. I många fall är den t o matt föredra framför en mer deltagande, direkt problemorienterad forskningsansats.

Den här studien har krävt båda typerna av arbete; analyser på den "egna kammaren" av dokumentära data, likaväl som fältstudier. Att inslaget av studier på fältet blivit så pass stort är i sin tur en enkel följd av att dokumentära data, tillförlitliga dokumentära data, i hög grad har saknats. Det är också på denna del av arbetet som jag har vissa synpunkter som kan vara av intresse när man försöker bedöma undersökningens resultat. :

Genomgången av register och olika dokument har och för sig varit arbetskrävande. Samtidigt har olika myndigheter, och då främst Stockholmspolisen, visat stor hjälpsamhet på den punkten. Det rena fältarbete däremot har ofta varit problematiskt på ett helt annat sätt. Både vad det gällt kontakterna med de prostituerade, och (i än högre grad) deras kunder. En god del av dessa problem sammanhänger med forskarens roll i situationer som denna.

ben absoluta majoriteten av de personer som är inblandade i prostitutionen har ett direkt intresse, eller rättare sagt upplever själva ett direkt inresse, av att inte förekomma i några forskningsrapporter. Speciellt tydligt är detta när det gäller kunderna, och de kvinnor som endast tillfälligt

13