wpu.nu

Sida:Ann-1980-08-01 Leif GW Persson horor hallickar och torskar.pdf/16

Från wpu.nu

Den här sidan har inte korrekturlästs


prostituerar sig. I regel har vi fått lösa dessa hinder på sätt som etiskt kan ta sig tveksamma, ex genom att inte "be om lov" utan arbeta med dolda observationer. Samhället har också ett intresse av prostitutionen.

När man arbetar på detta sätt som forskare har man inte särskilt mycket. "backning" i sitt arbete. Det är värt att understryka det. Man är förvissc inte polis, och även om man vore det så är det studerade beteendet i det här fallet ytterst sällan straffbart. Man är heller inte socialarbetare. Dessutom är det tyvärr också så att en mycket stor andel av de människor som är inblandade i prostitutionen är helt ointresserade av att komma i kontakt med en sådan.

Forskaren har ingen rätt att "kräva informationer" från de människor som han forskar på. Nästan alltid är han istället utlämnad till att använda löften, smicker, falska förespeglingar och tom hot. "Skär det sig" får han slå dövörat till. Bäst är att göra sig osynlig. I längden kan detta - som tyckt att man bli ganska påfrestande. Att kunder eller prostituerade - ber en "fara åt helvete" visat ett alltför närgånget intresse för dem är överkomligt. Att en kvinna som prostituerar sig tillfälligt - och varit kan reagera med närmast panik ytterst mån om att skydda sin identitet - när hon upptäcker att man känner til hennes prostitution, och vill tala med henne, är åtskilligt svårare. Summan av sådana - och andra liknande upplevelser gör att det privat och personligen blir synnerligen jobbigt att behöva ägna så pass lång tid åt ett "systematiskt snokande i andra människors privatliv. För att nu beskriva denna forskningsverksamhet med ett yttrande som fällts i den allmänna debatten.

BT

Ett konkret exempel ur prostitutions forskarens "vardag".

I Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet förekommer varje dag ett antal annonser om "Hälso-, Kroppsvård". I regel talas det om "massage", ibland om "bastu, dusch, fotvård, eller skönhetsvård". Men det handlar om prostitution. Massageinstituten är nästan alltid ett slags "småskaliga bordeller" med en, två eller tre sällan fler - flickor, där man kan köpa sig samlag (full service), "franskt", "toppmassage" o dyl.

Ibland kan det uppstå tvekan om vad som egentligen döljer sig bakom en viss annons. Är det ett "runkori" (vilket polisen hävdar) eller en "seriös verksamhet"? Återstår att göra besök på platson. Om det visar sig att poli14

sen hade rätt (vilket brukar framgå på ett mycket tidigt stadium) är det dock klart olämpligt att nyttja stäilets service fullt ut. På gäller det att hitta en bra ursäkt att ta sig därifrån. Hade polisen fel, det var en "seriös "verksamhet, kan det om möjligt bli ännu pinsammare. Vill man inte föra fram en ursäkt att försvinna som till sitt innehåll är motsatt den i den tidigare situationen, så gäller det att producera en dålig rygg, kartnaglar, fotvårtor eller kanske ett par finnar som behöver klämmas. I bägge fallen så blir stämningen mellan "massösen" och hennes "klient" lätt lite "pressad".

1.4

Rättsläget

Det finns två skäl till att de data om prostitutionen som samlas in av olika myndigheter (registerdata) är så pass bristfälliga som de är, som båda sammanhänger med rättsläget på området.

För det första är det på det viset att mycket få handlingar som förekommer i samband med prostitutionen är kriminaliserade. Samhället har (tidigare) inte visat något särskilt intresse för att lagstiftningsvägen inskrida mot prostitutionen. Samtidigt, och det är det andra skälet, är det alldeles klart att intresset för frågan har ökat på senare år, och bl a visat sig genom att olika myndigheter (främst polisen) i långt större utsträckning än förut utnyttjat de rättsliga möjligheter som ändå finns.

Prostitutionen är således inte kriminaliserad i sig. I och med att det inte är straffbart kan polisen heller inte registrera en kvinna enbart på den. grunden att hon är prostituerad. Att det ändå finns ett omfattande dokumentärt material om prostituerade hos polisen beror på att det ofta finns en koppling mellan der prostituerade och något brott. Men självfallet gäller detta inte för samtliga prostituerade. Sannolikheten att registreras är högre för de utslagna prostituerade, de yngre, de som är "yrkesprostituerade" osv. Totalt sett kan man säga att officiei la data om prostitutionen är ganska magra. På senare år har situationen förbättrats, som jag påpekat ovan bl a med den konsekvensen att det blir svårt att använda sådana data när man försöker analysera hur prostitutionen förändrats över en längre

tid.

Mot prostituerade under 18 år kan man ingripa med stöd av 25 § i barnavårdslagen. Beroende på den prostituerades ålder, och inte minst beroende på hu.^

15