wpu.nu

Sida:Ann-1980-08-01 Leif GW Persson horor hallickar och torskar.pdf/17

Från wpu.nu

Den här sidan har inte korrekturlästs


gammal hon ser ut att vara, är det olika vanligt med sådana ingripanden. Sammanfattningsvis kan man säga att man alltid inskrider mot prostituerade under femton år. D vs så fort man upptäcker dem vilket f ö brukar vara ganska snart. Ar de yngre än arton år ingriper man i normalfallet. Praxis varierar bla beroende på att upptäcktsriskerna för de som ligger sirax under 18 år är långt ifrån hundraprocentiga. Det är också mycket sällsynt med prostituerade under 18 år. Sett mot den bakgrunden är det enkelt nog att förstå varför mängden ingripanden relativt sett blir få.

De ytterligare möjligheter som ges används än mer sällan. Enligt utlänningslagen kan man ingripa mot utländska kvinnor som (tillfälligt) uppehåller sig i landet och försörjer sig genom prostitution. Likaså med stöd av lagen om tillfälligt omhändertagande, mot de prostituerade som i samband med sin "yrkesutövning" uppträder på ett sådant sätt att de stör den allmänna ordningen. Möjligheterna att tillämpa den socialrättsliga lagstiftningen (utöver barnavårdslagen) är utomordentligt små och har såvitt jag vet inte utnyttjats på flera år.

Sammanfattningsvis gäller således att samhället endast i undantagsfall kan ingripa mot prostituerade kvinnor, och att man i praktiken långt ifrån alltid använder sig av de möjligheter som finns.

Hur förhåller det sig då med kunderna? Till skillnad från den prostituerade kan den prostituerades kund ibland göra sig skyldig till en straffbar handling, nämligen för det fallet att den prostituerade är under 18 år. Det aktuella brottet betecknas förförelse av ungdom (Brottsbalken 6 kap, 8§). Är den prostituerade under femton år gör sig kunden skyldig till ett grövre brott, otukt med barn (Brb 6.3). För straffbarhet krävs dock i båda fallen att kunden hade "skälig anledning" att arta att den prostituerade var underårig. Atgärder mot kunden med stöd av de ovan nämnda lagrummen är f ö utomordentligt sällsynta.

Vad beträffar kopplarna är dock situationen en annan. Den nuvarande bestämmelsen återfinns i brottsbalkers sjätte kapitel, §7 (Brb 6:7). Kortfattat (den som är intresserad av en mer utförlig genomgång av rättsregierna på området hänvisas till det tidigare ämnda arbetet "Prostitutionen i Sverige") kan koppleri förekomma i tre olika fall: Att någon (a) vanemässigt, eller (b) för att bereda sig vinning Främjar eller utnyttjar annans otuktiga levnadssätt, eller (c) förleder den som är under 20 år till

16

sådant levnadssätt.

Tillämpningen av lagen är dock snävare än vad dess formulering i och för sig ge utrymme för (även om man är mindre restriktiv i sin tolkning i dag än för några år sedan). De som åtalas och döms för koppleri har nästan alltid uppfyllt krav på såväl utnyttjande som vanemässighet och vinning.

Straffen för koppleri är föhållandevis - dvs om man jämför med rättslägi övrigt på det aktuella området höga. För koppleri dömes till fängelse i högst fyra år. För grovt koppleri till lägst två och högst sex år. Dessutom har det på senare år inträffat en kraftig skärpning i domstolarnas praxis vid kopplerimål.

I.5

Prostitutions forskningen, tidigare studier, massmedias beskrivning av prostitutionen

I Västeuropa och USA har den sociala forskningen kring "kvinno-" och "jäm-ställdhetsfrågor" ökat kraftigt på senare år. Detsamma torde gälla den forskning där man försökt analysera sexualiteten utifrån samhälleliga sociala, politiska, ekonomiska aspekter. Samtidigt som man dock bör understryka att den senare forskningsinriktningen har en förhållandevis lång tradition, bl a inom vetenskaperna historia och socialantropologi.

Detta allmänna monster låter sig också avläsas i forskarnas intresse för prostitutionen. Forskningen kring prostitutionen har ökat kraftigt (jag talar fortfarande om västvärlden), på samma gång och även här följer man det generella mönstret - som tyngdpunkten i dess innehåll har förskjutits från den prostituerade själv till de sociala betingelser under vilka hon lever, hennes relationer till sin omgivning, liksom till de ekonomiska och politiska förhållandena i stort i det omgivande samhället.

Det är också viktigt att betona att det handlar om en forskning där syn450

punkter från "kvinnohåll", i regel framförda av kvinnliga forskare, fått ett kraftigt genomslag. Helt naturligt f ö med tanke på att just sexualpolitiska frågor ofta kan ge både enkla, dramatiska och aktuella illustraCioner till de orättvisor som kvinnor utsatts för under åtskilliga generationer (En intressant beskrivning av denna allmänna utveckling ges f ö av Holmgaard & Aagard i deras bok "Kvindebevidsthed omkring den seksuelle frigörelse". Köpenhamn 1976. För ett exempel på prostitutionsforskning av den

17