wpu.nu

Sida:Ann-1980-08-01 Leif GW Persson horor hallickar och torskar.pdf/18

Från wpu.nu

Den här sidan har inte korrekturlästs


"nyare skolan" hänvisas till ex Van Haecht, La Prostituée: Statut et image, Bryssel 1973. Haecht ger också en översikt av forskningsutvecklingen på området.).

Självfallet Finns det undantag från detta mönster. Vissa av dem finner man också på oväntat håll, ex i Sverige vid detta sekels början. Om den prostitutionsforskning som bedrevs här i landet för 60-70 år sedan kan man således hävda två saker: För det första att den var betydligt mer omfattande än den som skulle följa under det närmaste dryga halvseklet. För det andra, att man till mätte samhällsförhållandena i stort, och den historiska utveck.. lingen, betydligt större vikt än vad man kom att göra senare. Vill man. hitta exempel på (i dagens bemärkelse) "radikala" synpunkter på prostitutionen och dess orsaker, framförda av svenska forskare, bör man således gå tillbaka till tiden före den kvinnliga rösträttens genomförande.

Jag skall i detta sammanhang inte försöka ge någon beskrivning av de "turer" som prostitutions forskningen, här i landet eller annorstädes, genomgått under årens lopp. Den intresserade hänvisas istället, dels till den genomgång av tidigare forskning som Prostitutionsutredningens sakkunniga gjort i rapporten "Prostitutionen i Sverige", dels till någon av de större bibliografier i ämnet som publicerats på senare år (ex Bullough & Elcano,

A Bibliography of Prostitution, New York 1977). Däremot skall jag kort försöka sammanfatta vissa aktuella studier som gjorts här i landet, och som således är av di.ekt intresse för de frågor som behandlas i den här undersökningen. Utöver den genomgången har jag i den följande framställningen tagit upp olika arbeten, såväl svenska som utländska, som haft en mer direkt relevans för den speciella fråga som jag diskuterat.

Men först något om massmedias belysning av prostitutionen.

Sedan flera år tillbaka pågår en omfattande debatt här i landet om prostitutionen, dess orsaker och verkningar. Utbudet av "information" är stort, och "sakupplysningar", allmänna påståenden och inte minst åsikter förmedlas från ett flertal olika håll.

21 a från den sk herrpressen där brett uppslagna artiklar om prostitutionen är mer eller mindre legio. Dessa reportage har ofta den undersökande journalistikens alla ambitioner. På ett i rege nyktert och beskrivande språk, kombineret med ett pornografiskt bildmaterial, skildras hur man på

18

plats "kartlagt" eller to m "testat" de verksamheter som behandlas i ar tiklarna. De ideologiska utgångspunkterna ar obefintliga, motsägelsefulla eller -i de mest "radikala" fallen- oklara. Ovedersägliga fakta blandas friskt med rent ljug. Helhetsintrycket är förvirrande. Av visst intresse i sammanhanget är dock att de aktuella tidningarna når mer än en miljon läsare varje vecka.

Också i de "seriösa" media - dagspressen, radio och TV ges prostitutionen stort utrymme. Det stora intresset för frågan i dessa media går tillbaka till mitten av 70-talet, och grunden till det kan sökas dels i den allmännu debatten om den sexuella liberaliseringen och dess (hävdade) konsekvenser, som tog fart ungefär vid den här tidpunkten, dels i olika (sociala) nyhetsreportage av larmkaraktär där man hävdar att "prostitutionen ökar kraftigt", "att den kryper allt 1 ngre ner i åldrarna" ("barn- och ungdomsprostitutionen ökar kraftigt"), ocn att missbruk av narkotika kommit att utgöra en allt mer väsentlig orsak till att (unga) kvinnor prostituerar sig.

Bakgrunden till de återkommande inslagen utgörs av uppmärksammade rättsfall (typ "Bordellkungen gripen"), intervjuer med socialarbetare eller poliser som arbetar med prostitutionen, eller förslag till åtgärder mot problemer. Till skillnad från de ovan nämnda tidningarna är också de seriösa. medias belysning av prostitutionen mycket entydig vad beträffar deras inställning till frågan: Prostitutionen är "ett ont "som man med all kraft bör bekämpa. Den åsikten går igen i så gott som alla media, oavsett politisk färg, på ledar- såväl som nyhetsplats.

Har man haft möjlighet att följa de seriösa medias behandling av prostitutionen över en längre tid blir dock helhetsintrycket ändå förvirrande. Såvitt jag kan förstå finns det främst ett skäl till detta; de motsägelsefulla uppgifterna i sak. Ett exempel. Under inledningsskedet av prostitutionsdebatten, ungefär 1976-77, utgörs den stora nyheten av det "faktum" att speciellt barn- och ungdomsprostitutionen ökar kraftigt. Ett "faktum" vars genomslagskraft f ö finns enkelt illustrerat i de direktiv som Prostitutionsutredningen erhöll våren 1977 (se s 2 ovan).

I en mängd artiklar under de följande två åren dementerar man så detta "faktum". Det finns inte längre något som tyder på att barn- och ungdomsprostitutionen skulle ha ökat speciellt markant, "antalet minderåriga prostituerade är mycket litet" o s v. Det intressanta i sammanhanget är

19