wpu.nu

Sida:Ann-1980-08-01 Leif GW Persson horor hallickar och torskar.pdf/42

Från wpu.nu

Den här sidan har inte korrekturlästs


lätta att samla in, finns det goda möjligheter att belägga såväl verksamhetens utveckling som dess aktuella omfattning vid olika tillfällen. Annonsmaterialet fungerar som en god indikator på den här typen av prostitution.

Helt problemfritt är det dock inte. Jag skall peka på fyra olika svårigheter vid användningen av dessa data, samt kortfattat försöka säga något om hur jag försökt hantera dem.

För det första, vilket jag berört tidigare, är det så att en del av dessa - avser verksamheter annonser - d vs "massage--", "hälso- och kroppsvård" där man de facto sysslar med det som annonsen talar om, och inte med prostitution. På olika sätt har jag försökt att beräkna denna andel; genom besök i de aktuella lokalerna, genom observationer av verksamheten, genom att gå igenom olika typer av polisiära data. Annnonserna i sexpressen avser, självfallet, prostitution. Där använder man f ö heller inte beteckningen "massage" utan man talar om poseringsateljéer, eller också säger man rent ut vad det är fråga om. Annonserna i dagspressen däremot vållar problem. Fram till för ett par år sedan (för Stockholmsområdet vidkommande) var det så gott som uteslutande DN som man annonserade i. På senare år har däremot även SvD börjat föra in massageannonser. Och i dag är det inte ovanligt att man annonserar på båda ställena (liksom även i sextidningarna). Jag har försökt korrigera för detta fel, d vs de seriösa massageannonserna, genom att dra ifrån det skattade andelen sådana verksamheter i dagspressannonserna. I Dagens nyheter är i snitt ca tio procent av annonserna seriösa. I SvD tycks andelen vara något högre. Andelen seriösa annonsörer tycks fö vara relativt stabil under olika år.

För det andra händer det att man i dessa tidningar (DN, SvD) för in annonser för verksamheter på andra håll i landet. I dag är detta sällsynt men före feb 1973 (då bl a DN upphörde med att ta in poseringsannonser, det s k annonsstoppet) innehöll DN ett flertal annonser för verksamheter utanför Stockholm. Dessa har jag självfallet också gallrat ut ur materialet. Jag har endast varit intresserad av sådana verksamheter som har varit belägna i Stockholmsområdet.

För det tredje: När annonsstoppet infördes övergick många till att annonsera i den sk cexpressen. Till en början förekom det också särskilda "stencilerade" tidningar med poseringsannonser. Vissa av dessa annonsblad, liksom vissa av de sextidningar som specialiserat sig på den här typen av 66

annonser (Contact-Journalen, Sex träffen, Kontakt&SexGuiden etc) kan vara svåra att få tag i. Fr o m 1977 har jag god väckning av dessa annonser. Mellan 1973 och 1977 däremot är det mer problematiskt. Skattningarna för det tidsintervallet är således något me, osäkra än för tiden före 1973 och fr o m 1977.

För det fjärde slutligen, måste man vara medveten om att mängden annonser inte direkt kan översättas i ett motsvarande antal verksamheter. Bl a av de skälen att vissa annonsörer inte annonserar varje dag, att man ibland för in flera annonser samtidigt för samma verksamhet o s v. Genom olika kontroller (bl a med användning av polisiära spaningsmaterial) har jag försökt att beräkna den genomsnittliga relationen mellan annonsvolym och verksamhetsvolym.

Den stora annonsören på det här området i Stockholm är DN. Faktum är att annonsvolymen i DN ger en ganska god bild av verksamhetens omfattning och utveckling under 70-talet. 1970 infördes således i genomsnitt per veckodag ca 120 sådana annonser i DN (varav ca 80 procent avsåg posering och resten massage). Under åren 1971 och 1972 är volymen än högre, ca 135 resp 125 annonser i genomsnitt per veckodag. Men efter annonsstoppet sjunker annonseringen drastiskt. Under 73 är vi nere i ett snitt på 30 annonser, de närmaste åren efter mellan 20 och 30, och i dag ca 15 per veckodag. D vs annonsvolymer i dag är ungefär en tiondel av annonsvolymen för tio år sedan. (se sammanställning i bil 2).

Med utgångspunkt från annonsdata, och efter olika korrigeringar av dessa data samt kompletteringar ur andra typer av material, har jag nedan försökt redovisa utvecklingen för prostitutionen på massageinstitut och sexklubbar under 70-talet i Stockholmsområdet. Det är min bestämda uppfattning att de siffror som jag redovisat i fig IV.3 nedan har en relativt hög tillförlitlighet.

Som framgår av figuren har omfattningen av denna verksamhet minskat drastiskt under perioden. Under periodens början har vi drygt hundra sådana verksamheter per år, dvs det genomsnittliga antal som är igång under ett 3r. Sin "topp" når den här typen av prostitution sannolikt 1971/72. Därefter börjar den sjunka kraftigt. Annonsstoppet fick sannolikt kraftiga återverkningar, bl a beroende på att branschen vid den här tidpunkten kännetecknades av en kraftig överetablering och således var kolossalt känslig

67