wpu.nu

Sida:Ann-1980-08-01 Leif GW Persson horor hallickar och torskar.pdf/43

Från wpu.nu

Den här sidan har inte korrekturlästs


för det ytterligare bortfall av kunder som annonsstoppet medförde. Bl a är det den förklaringen som jag har fått från flera kvinnor som jag taiat med, och som var verksamma vid den här tiden. "Det var väldigt dåligt med kunder. Det kunde gå daga; utan en enda kund. Efter annonsstoppet var det hopplöst".

Fig IV.3

Genomsnittligt antal massageinstitut/poseringsateljéer i Stockholmsområdet under perioden 1970-1980 (skattningar grundade på annonser i dagspress/sexpress, polisiära utrednings- och spaningsmaterial, fältstudier)

1201

Antal verksam

futen 160

40

410

80

70

60

50

но

30

20

1970 71

724

73 74

www.

75

76

77 78

79 80

Efter annonsstoppet är vi nere i 60-70 verksamheter. Under de närmaste åren sjunker så antalet ytterligare. Sannolikt som en följd av två samverkande faktorer: upprepade och omfattande polisaktioner, samt ett mycket stort intresse från massmedias sida där man främst skjuter in sig på fastighetsägarna. Några av områdets mest notoriska bordellvärldar försvinner också ut från marknaden under dessa år, bl a fastighetsbolaget Mälardrott. Mot mitten av 70-talet är vi nere i ett antal kring 40-50. I dag torde vi ha ca 20 massageinstitut/poseringsateljéer i Stockholmsområdet, dvs en femte68

del av den volym som vi hade i samma område tio år tidigare. I början av 70-talet var det lätt att ordna en lokal för den här typen av verksamhet. Det var också enkelt att nå ut till kunderna med erbjudanden om sina tjänster. Och det fanns mycket pengar att göra. Utbudet av tjänster ökar explosionsartat. Det blir ett överuthud. Mitt i detta marknadskänsliga läge stryps så efterfrågan. Det blir svårare att annonsera, annonserna når inte ut på samma sätt. och tillgången på lokaler börjar minska kraftigt. ökar också gatuprostitutionen och konkurrensen från den. Jag vill understryka detta; att gatuprostitutionen ökar. Det är således inte främst fråga om någon omstrukturering från massageinstitut och poseringsateljéer till gatan. I dag är det svårt att få lokal för dessa ändamål. Det är svårt att annonsera. Gatuprostitutionen är relativt sett lättillgänglig och omfattande.

Det aktuella läget: F n har vi ca 20 massageinstitut/poseringsateljéer som är i gång i Stockholmsområdet. På dessa arbetar ett femtiotal kvinnor kontinuerligt. Många av dem har också lång erfarenhet i yrket. Dessutom finns det ett ungefär motsvarande antal kvinnor som till och från förekommer inom denna verksamhet. Antingen genom att de själva öppnar en lokal under kortare tid, eller genom att de "hoppar in i" någon verksamhet som redan är i gång. Också dessa kvinnor har ofta lång erfarenhet av prostitution (och i olika former). Totalt omfattar verksamheten i dag ett hundratal kvinnor. In- och utflödet av prostituerade är ringa. Antalet "årsarbetskrafter":torde ligga kring 50. Dv s på en något lägre nivå än vad som gäller för gatuprostitutionen.

V

Sexklubbsprostitutionen

Antalet sexklubbar i Stockholm har varierat kraftigt under 70-talet. Det högsta, av polisen kända, antalet är 14, det var 1974. Samma år dömdes fö två klubbinnehavare för koppleri.

Under de senaste åren har sexklubbarna i Stockholm varit föremål för en omfattande kontroll från polisens sida. Denna har dels skett öppet, i samband med inspektioner vid tillståndsgivning för verksamheterna, dels har man också genomfört en dold övervakning (polisspaning). I samband med denna övervakande verksamhet har man inte funnit bevis för att det skulle förekomma prostitution på klubbarna, eller i omedelbar anknytning till dessa. Däremot har verksamheten ingett betänkliga polisiära farhågor i andra avseenden. De personer som förekommer i ledningen för dessa verksamheter, och i kret69