wpu.nu

Sida:Pol-1988-03-01-Q9592-00 Göran Bundy Iran Ambassadör.pdf/8

Från wpu.nu

Den här sidan har korrekturlästs


bör man kunna spåra hennes uttalande och då avspeglades det säkert också i pressen för .. och där finns det säkert också belagt vad hon sa.


FM: Under din tid i Teheran, läste du några tidningar där det fanns dom som var rent fientligt inställda mot Olof Palme?

B: Nej, det kom aldrig fram, det kom aldrig fram sådant. Det skulle jag inte vilja säga att jag kan påminna mig att där uttrycktes några sådana tankar, det gjorde det inte, det har jag inget minne av.


FM: Jag kan ju säga här att det finns ju en uppgift som säger att den 9 - 11 februari 1986, nu är jag ju medveten om att .. då hade du lämnat Teheran ja, det skulle vara 7-årsdagen av den iranska revolutionen så skulle iranska prästerskapet ha beslutat om Olof Palmes avrättning.

Hur kommenterar du en sådan uppgift? Låter det troligt?


B: Skulle det ha skett offentligen?


FM: Ja, det...

B: Jag menar, har det, är det... informationer som...


FM: Det finns en information här som jag inte kan gå närmare in på men jag är ju dåligt insatt i de här förhållandena, men iranska prästerskapet...

B: Ja. Ja, det är, det är, jag kan inte riktigt se motivet för det, jag har lite svårt, naturligtvis kan det ha funnits någon fraktion inom prästerskapet som skulle ha varit mera radikalt och kommit... bestämt sig för något sånt här men jag har svårt att tro på den uppgiften.


FM: Du såg aldrig under din tid i Teheran...

B: Nej...


FM: någon tidningsuppgift eller, som...?

B: Nej, nej.


FM: som direkt uttalade något ...?

B: Nej, nej.


FM: Om du jämför dina tidigare uppdrag i olika länder med att vara svensk ambassadör i Iran, skilde det sig mycket eller fick du samma information, möttes ni på mottagningar precis likadant som i andra länder?

B: Nej, det gjorde vi inte, den enda kontaktmöjlighet vi hade med den iranska ledningen var på utrikesministeriet.

Själv gjorde jag upprepade försök att få kontakt med dem t ex att bjuda hem dem på lunch eller middag, men det avböjdes alltid därför att det hade tydligen gått ut som helt enkelt förbjöd tjänstemän att besöka främmande ambassaderna i Teheran och det var med ett enda undantag, det var på