wpu.nu

Sida:Pol-1996-12-11 OKÄND UPPSLAGSKOD En Revisionell bed mning.pdf/160

Från wpu.nu

Den här sidan har inte korrekturlästs


efter mordet.

Därvid lämnades enligt Wingrens förhörsprotokoll ett klockrent' och exakt signalement med kläder och allt utifrån hur gärningsmannen då uppfattades av spaningsledningen.

I ett kompletterande förhör av en överordnad kriminalkommissarie några dagar senare utgår dessa beskrivningar helt.

Det interna kvalitetssäkringssystemet inom utredningen hade således fungerat denna gång.

Däremot är ju förhållandet i sig uppseendeväckande och väcker frågor även för andra förhör av denne förhörsledare.

Mannens tidigare förflutna i Malmö borde rimligen ha diskriminerat honom för att ha något som helst i Palmeutredningen att göra.

Informellt har till oss anförts att Wingren hade en speciell förmåga att "infiltrera" utredningen och ta på sig arbetsuppgifter som han inte ursprungligen hade fått sig tilldelade.

Vår bedömning är

- att dessa exempel utgör undantag är helt klart men de är betydelsefulla insatta i sina sammanhang. Därför måste de tillmätas vikt vid en värdering av Palmeutredningen. Det helt övervägande antalet förhör har vi dock inte funnit anledning att ifrågasätta,

- att en man med Börje Wingrens bakgrund och arbetsmetoder kunnat komma in i mordutredningen av statsministern är förbluffande och klandervärt.

Vapen- och ammunitionsuppföljningarna

De stora och i tiden mycket utdragna vapen- (provskjutningarna) och ammunitionsundersökningarna, som pågått åtta respektive sex år, tilldrar sig berättigat intresse. De har bundit stora resurser och tagit lång tid. En fråga som därvid prövats av oss är huruvida man med statistisk stickprovsmetodik snabbare skulle ha kunnat dra relevanta slutsatser från denna informationsinhämtning

Den grundläggande tanken från vår sida var om man med hjälp av statistiskt säkerställda stickprov skulle ha kunnat uttala sig på en viss sannolikhetsnivå, låt oss t ex säga 95 procent, huruvida man med denna undersökning skulle kunna finna mordvapnet i de kvarvarande vapnen som ännu inte provskjutits innan man nått denna provskjutna nivå. Detta emotsäger dock inte att man skulle behöva göra hela provskjutningen för att vara säker. Men det skulle ligga en stor tidsvinst i att kunna veta det tidigare med en sådan sannolikhet. Därmed skulle det kunna påverka andra utredningsåtgärder tidigare som i sin tur påverkas av dessa undersökningar.

Vi måste således formulera problemet i statistiska termer och se vilket svaret blir. Efter att ha formulerat problemet konsulterade vi en av SCBs experter."

15

Formulerat som ett statistiskt problem har vi två fall, jämför med kulor i Bernouilli's urna utan återläggning. Frågan är om vi av de 100 kulor (vapen i undersökningen) har fallet att det finns en och endast en röd kula (mordvapnet) av de totalt hundra kulorna i urnan (fall A) eller att alla hundra kulor är vita (fall B). Om vi sedan säger att varje kula vi tar upp ur urnan besiktigas och vi omedelbart kan konstatera vilken färg den har, då leder det till att den första dragningen är ett stickprov - en på hundra, den andra dragningen är en på nittionio, etc. Vi får således en sk hypergeometrisk serie. Vi vet dock inte