wpu.nu

Sida:Pol-1996-12-11 OKÄND UPPSLAGSKOD En Revisionell bed mning.pdf/164

Från wpu.nu

Den här sidan har inte korrekturlästs


har pendeln svängt över helt i det andra ytterlighetsläget. Nu törs man inte gå fram med rätt naturliga åtgärder. Detta ger ytterligare minus i marginalen. Även XX har lyckats klara polisens förhör utan att på minsta sätt bli skakad. Samma fråga som ovan för Christer Pettersson väcks.

I anslutning härtill kan även noteras att de ungdomar som misstänktes för att vara inblandade i Harvardaffären också klarat polisens förhör utan att erkänna. Trots att polisen tror sig veta att de är de skyldiga.

Frågan om hur stark press misstänkta faktiskt utsätts för av Palmeutredarna kvarstår. Under rättegångarna mot Christer Pettersson lade man tvärtom ned stor möda på att hålla den anhållne på gott humör och i allra bästa form ("given vinnare i kortspel och bordtennis, chokladaskar till jUL m m". Var går gränsen mellan hänsynstagade och dess motsats att aktivt stödja en eventuell gärningsmans uthållighet i förnekandet av dådet? Vi har som lekmän självfallet inget bra svar, men kommissionen kan säkert pröva detta komplex på ett korrekt sätt.

Skulle en sådan prövning leda till att man passerat gränsen i sitt hänsynstagande kan då detta läggas till en rad andra iakttagelser vi redogjort för där utredningen kan tänkas ha varit väl undfallande för en befarad kritik i massmedia: den otillräckliga avspärrningen av brottsplatsen så att media och allmänhet skulle få oinskränkt och omedelbar tillgång till brottsplatsen; offentlighet för tvångsåtgärder i Riksåklagarämbetets diarium; en undfallande linje i förhållande till Lisbeth Palme vid konfrontationer, vittnesmål och polisens önskemål om rekonstruktion. Vidare ett förhållande som självfallet inte utredningen kan lastas för men som kan tolkas som ett utslag av samma polisiära grundinställning är SÄPOs acceptans av att statsministern inte skulle behöva ha livvakter på sin fritid ute på stan m m. Den fråga man ställer sig är om detta är ett utslag av en allmän tidsanda vars konsekvenser gått så långt att rättsväsendets grundläggande uppgift äventyras? Vilka motbalanserande krafter finns egentligen i dessa system för att systemen skall fungera på ursprungligen avsett sätt?

Om vi rör oss i kvadrant 2 FGM/P, ja då har Palmeutredningen misslyckats fullständigt i sin "läsning" av händelseförlopp, brottsplats m m. Prestigemässigt och på alla andra sätt vore det förödande. Inte minst förstärks det omdömet av att två revisorer som går in i materialet, redan efter en månad såg att "kejsaren inte hade några kläder", jämför vårt avsnitt 7. Utredningen har inte varit i rätt kvadrant under de senaste åtta åren med sina huvudinsatser. I många av de stora uppföljningarna har man därmed mer sannolikt "letat nyckeln under gatlyktan istället för där man troligen tappade den”.

13.5

Organisation och styrning

Ansvars- och rollfördelning mellan åklagare och polis Inledningsvis tog dåvarande spaningsledningen under Hans Holmér över hela förundersökningsansvaret och åklagaren K-G Svenssons roll blev oklar och