wpu.nu

Sida:Pol-1996-12-11 OKÄND UPPSLAGSKOD En Revisionell bed mning.pdf/278

Från wpu.nu

Den här sidan har inte korrekturlästs


Den senare var dessutom en socialt utslagen person. Ett förhållande som hon enligt de ovan angivna uppgifterna dels var medveten om 'en alkoholist från en norr förort', dels egentligen inte var tilltalad av. Enligt det kända psykologiska mönster där vi helst vill se att en stor man åtminstone skall ha offrats för en stor sak. Efter sin identifiering av Christer Pettersson och polisens häktning av honom uppges hon ha känt sig lugn. Hon uppgavs till exempel ha ringt hem till en av sönerna direkt efter konfrontationen och sagt att "Nu kan vi äntligen vara lugna - polisen har tagit rätt man.” Dessa uppgifter har oss veterligt inte presenterats vid rättegångarna, kanske därför att de är av mer subjektiv och privat karaktär. (Det har självfallet inte heller något större indicievärde, men ger ett ändå ett visst perspektiv - vår anm.)

- Vid samtliga fotokonfrontationer (647 stycken bilder) och videokonfrontationen avseende Victor Gunnarsson tillbakavisar hon varje fotos respektive persons likhet med gärningsmannen (LP7-8).

Vid (och inför) den videokonfrontation som avsåg eventuell identifiering av Christer Pettersson som gärni mannen finns en rad ofullkomligheter och misstag vid utformningen som minskar värdet av Lisbeth Palmes vittnesmål. Klart står i alla fall att Lisbeth Palme gör en klar identifiering av Christer Pettersson. LP9-10, UM3

En allvarligt komplicerande faktor utgör dock följande: " Efter att Lisbeth Palme sett de inledande bilderna, där samtliga deltagare i konfrontationen står uppställda, säger hon att det ser man vem som är alkoholist. Det är nummer åtta' (Christer Pettersson - vår anm). Hon fortsätter 'men det är inte bara det'. När Lisbeth Palme sett hela videotapen säger hon att ja, det är åttan han stämmer på min beskrivning, hans ansiktsform, ögon och hans ruskiga utseende'. Hon tillade att nr 9 och nr 11 också har drag som passar hennes beskrivning, men inte som nr 8 och de har inte heller nr 8:s ruskiga utseende. Efter en paus fick Lisbeth Palme se sekvensen med nr 8 en gång till. Hennes uppfattning rubbades därvid inte.” LP9, UM3 Denna senare reaktion skulle tyda på en analytiskt resonerande identifiering och utgående från förhandsinformation snarare än en aha-upplevd ”nyckel-ilås”-identifikation. I detta sammanhang måste dock vägas in att Christer Petterssons utseende skiljer sig en hel del mellan februari 1986 och december 1988. Han har vid det senare tillfället gått upp i vikt kanske 10-15 kg och bär mustasch vilket skulle kunna förklara denna senare tolkning av hennes yttrande. Det är inte samma utseende som för tre år sedan och igenkännandet behöver nog gå i två steg - först att hon uppmärksammar att det något speciellt bekant med personen och sedan övertygelsen om att det är samma person som vid mordplatsen.

Vidare finns det en officiellt nedtecknad uppgift av åklagarna från videokonfrontationen som tyder på en stark reaktion hos Lisbeth Palme när hon ser Christer Pettersson. Det skulle kunna tydas som att hon har en genuin upplevelse av att verkligen ha rätt gärningsman framför sig - inte bara någon som påminner om gärningsmannen. Det är också en känsloupplevelse som hon