wpu.nu

Sida:Pol-2020-05-29 K23037-86 Kulorna-SKL-NFC-komplettering.pdf/9

Från wpu.nu

Den här sidan har inte korrekturlästs


Elektroniskt Polismyndigheten

underskriven av Nationellt forensiskt centrumPatrik Hertzman

2020-05-29 14:04

2020-05-29

2020013393

utredningens genomförande eller möjlighet till framgång.

Förevisandet av revolvrar av märket Smith & Wesson som den vapentyp som använts Det finns risk att detta gav upphov till en form av tunnelseende och att man fäste sig vid att man letade efter en revolver av märket Smith & Wesson och inget annat. Vid en tidigare involvering skulle SKL haft möjlighet att tydligare framhålla vilka ytterligare vapentyper som kan ha kommit till användning och på så sätt motverkat en fixering vid just märket Smith & Wesson.

Den begränsade spårmängden på kulorna Är bristen på spår utpekande? Hur vanligt det är att vapen i kaliber .357 Magnum avsätter en så begränsad mängd spår har inte närmare studerats ur vetenskaplig eller statistisk synvinkel. Erfarenheten säger dock att detta, åtminstone för vapen med konventionell räffling, inte är vanligt förekommande. I någon mån skulle därmed bristen på spår kunna ses som utmärkande för det vapen som utskjutit kulorna. Det finns dock flera problem med det resonemanget. Sådan avsaknad av spår kan ha mer än en orsak och bristen på avsatta spår måste inte vara begränsad till en vapenindivid. Dessutom strider ett sådant resonemang mot den grundläggande principen att avsaknad av bevis inte utgör bevis i sig. Sammantaget är den iakttagna bristen på spår ovanlig hos vapen med konventionell räffling, men det finns ingen möjlighet att avgöra om den är så ovanlig att den kan anses vara unik för ett enda vapen.

Inverkan av vapnet på spårbilden Mängden spår som avsätts på en kula är beroende både av egenskaper hos den pipa som kulan skjuts ut ur och av egenskaper hos kulan i sig. Pipans egenskaper är i sin tur beroende av tillverkningsprocessen för pipan samt vad som hänt med pipan efter tillverkning. Vissa vapentillverkare har tillverkningsprocesser som ger mer spår i utskjutna kulor medan andra har processer som ger mindre. Tillverkningsprocesserna utvecklas, förändras och förbättras dessutom kontinuerligt. Det är inte praktiskt möjligt för forensiska institutioner att upprätthålla aktuell kunskap om tillverkningsprocesser hos olika vapentillverkare. Det innebär att uttalanden om spåravsättningen för ett visst märke måste vara generella för att inte riskera att bli missvisande. En begränsad mängd avsatta spår kan exempelvis tyda på en tillverkningsprocess som skapar pipor med denna egenskap, men det kan även vara en följd av bearbetning efter tillverkningen eller andra orsaker.

Sett till de kända märken och modeller av vapen i kaliber .357 Magnum som genom överensstämmande bomdata kan vara aktuella, så är erfarenheten att revolvrar av märket Smith & Wesson har en benägenhet att ge en spårbild med färre tydliga och grova spår än övriga aktuella märken.

Inverkan av ammunitionen När det gäller kulans egenskaper så har även kulans material, utformning och hastighet en inverkan på spåravsättningen. Bly är ett formbart material som generellt ger god reproducerbarhet för avsatta spår. Samma egenskap gör dock sådana kulor mer känsliga för nedsmutsade piplopp, där avsättningar av krut