Uppslag:A14209-00

Från WPU
Hoppa till navigeringHoppa till sök


SPANINGSUPPSLAG
i grövre brottmål

Avsnitt
Löpande nr
14209-00
Registrerat
1992/01/21
Ad acta
1992/02/17
Avsnittsanteckningar
Uppslagsanteckningar
  A-912
Till SPC
Åter SPC
SPC Noteringar
PTR
PTR Datum
Ant/enhet
Redov/enhetKort sammanfattning
Förhör med Kenneth Lavrell anställd Ambulanspersonal Gröndal Förhör hölls på KK1, 7 trappor
Uppgiftslämnare
Uppgiftsmottagare
Förhöret påbörjat
1987-12-22 10:00
Avslutat


ALD

A14209

Protokoll över förhör med Kenneth Lavrell, boende

.

Anställd vid Ambulanscentralen i Gröndal, tfn 08-18 02 60. Förhöret är hållet på KK 1, 7 tr, tisdagen den 22 december 1987 med början klockan 10.00. Förhörsledare: Krinsp Per Gustavsson. Förhörsvittne: Ej tillgängligt. Indikterat på band.

Lavrell underrättades om att han skulle höras som vittne beträffande sina iakttagelser den 28 februari 1986 i korsningen Tunnelgatan/Sveavägen i Stockholm. Förhöret gäller Palme-mordet.

Lavrell säger att han den aktuella kvällen tjänstgjorde i ambulans 912 tillsammans med en tjej som heter Maria Degerman. Han säger att Degerman jobbade extra i ambulansen denna kväll och att hon normalt arbetar som polis på VD 1. Hon hade dessutom en kompis med sig som heter Eva. Lavrell känner inte till Evas efternamn, men säger att hon också arbetar som polis på VD 1. Anledningen till att Eva var med denna kväll var att hon åkte med

som elev.

De befann sig vid Sabbatsbergs sjukhus när larmet gick, att någon var skjuten i hörnet Sveavägen/Tunnelgatan. Han tror då att klockan var 23.26. Han säger att beträffande tidpunkten så finns den säkert antecknad vid larmcentralen. Vid tillfället så kördes ambulansen av Maria Degerman och Kenneth Lavrell satt bredvid som sjukvårdare. Flickan Eva satt i ambulansens sjukhytt.

Man körde ut från Sabb via Dalagatan Wallingatan - Västmannagatan - Norra Bantorget Tunnelgatan och ut på Sveavägen och fram till motstående sida på Sveavägen vid Tunnelgatan.

[MASKATMASKA]

[MASKATMASKATMA]

Pol-1987-12-22 1000 A14209-00 Förhör med Kenneth-Lavrell-A912.pdf

Han säger att dom var på plats klockan 23.28.

När dom kom fram till platsen såg Lavrell att det redan fanns en ambulans där. Han säger att denna ambulans kom från Sollentuna. Han kände igen en av killarna och minns att denne heter Peter. Personalen från Sollentuna hade lagt upp en man på en bår och var i färd med att lyfta in båren i sin ambulans. Lavrell hoppade in i Sollentuna-ambulansen och hjälpte till med att lyfta in båren. Någon Lavrell vet inte vem - sade att den skadade mannen på båren var Olof Palme. Han såg då en kvinna utanför ambulansen och kände igen henne som Lisbet Palme. Han säger att mannen på båren blödde mycket. Lisbet Palme var chockad och skrek att det var hennes man Olof, som var skjuten. Lisbet Palme satte sig i Sollentuna-ambulansens framsäte och man åkte sedan till Sabbatsbergs sjukhus. Under ambulans färden så sade Lisbet Palme någonting om att man måste ta reda på Olofs blodgrupp.

Lavrell tillfrågas om Lisbet Palme sagt någonting beträffande gärningsmannen. Han säger att hon inte nämnt någonting om denne.

Under färden till sjukhuset gjorde man livräddande åtgärder, bland annat hjärtkompression. Lavrell säger då att Palme blödde mycket ur munnen. Blodet liksom bubblade ut. Han såg också att Palme hade ett hål i bröstkorgen och i ryggen. Han säger att hålet i ryggen var något mindre.

Man åkte i Sollentuna-ambulansen Sveavägen - Odengatan - Karlbergsvägen vidare vänster Upplandsgatan - höger Dalagatan mot enkelriktningen vänster Västmannagatan - höger Observatoriegatan - vänster Dalagatan och höger in på Sabbatsbergs sjukhus och vidare upp mot akutintaget.

Han vet inte vilken väg Degerman åkte i deras ambulans men han såg henne senare på Sabbatsbergs sjukhus.

Lavrell säger att man kom till Sabbatsbergs sjukhus klockan 23.34.

Beträffande iakttagelser på mordplatsen säger Lavrell att han vill minnas sig ha sett en polisbil på plats samt fyra till sex personer, möjligen något fler. Han säger att han inte tittade så noga på vilka människor som uppehöll sig på platsen. Han var väl där högst en minut. Han hörde ingen person nämna någonting om mördarens utseende eller flyktväg.

Pol-1987-12-22 1000 A14209-00 Förhör med Kenneth-Lavrell-A912.pdf

Förhöret avslutat klockan 10.25.

Förhöret intalat med stöd av konceptants[MASKA]

Stockholm, dag som ovan

Per Gustavsson Krinsp

1987-12-30 AW/4040

Pol-1987-12-22 1000 A14209-00 Förhör med Kenneth-Lavrell-A912.pdf