Uppslag:D17242-19

Från WPU
Hoppa till navigeringHoppa till sök


SPANINGSUPPSLAG
i grövre brottmål

Avsnitt
Löpande nr
17242-19
Registrerat
1995-11-23
Ad acta
1995-12-07
Avsnittsanteckningar
Uppslagsanteckningar
Till SPC
Åter SPC
SPC Noteringar
PTR
PTR Datum
Ant/enhet
Redov/enhetKort sammanfattning
Förhör med Andrey Edelfeldt D17242-19
Uppgiftsmottagare
Förhöret påbörjat
1995-11-21 10:20
Avslutat


Avsnitt

Löpande nr

RIKSKRIMINALPOLISEN

17242-19

Preu

Coupe HORD 20817

Protokoll fört vid förhör med förlagskonsult EDELFELDT, ANDREY Rosario f. [MASKATMASKA] [M]

[MASKATMASK] [MASKA]

[MA]

Anställning saknas, sjukpensionär. Driver dock eget företag med tfn som bostaden.

Förhöret hållet i Edelfeldts bostad den 21 november 1995 med början kl. 1020.

Förhörsledare: Krinsp Tuve Johansson Förhörsvittne: Ej tillgängligt

Andrey Rosario Edelfeldt kommer fortsättningsvis under förhöret att tilltalas med sitt förnamn Andrey.

Andrey underrättad om att förhöret ingår i utredningen avseende mordet på statsminister Olof Palme.

Andrey hörs mer specifikt beträffande sin eventuella bekantskap med [MASKATMASKA]

Andrey underrättad om att förhöret spelas in på band. Andrey ombeds att korrigera eventuella fel som görs i indikteringen.

72 95 Hud

PK

Pol-1995-11-21 D17242-19 Förhör-Andrey-Edelfeldt.pdf

BAKGRUND

Andrey tillfrågas inledningsvis när han första gången kom i kontakt med [MASKATMASKA]. Han uppger att det troligtvis var på restaurangen CarolinA: beläget Drottninggatan 89 i centrala Stockholm. Andrey var där såsom gäst och kom att träffa vid ett av sina besök på nämnda restaurang. De kom sedan att småprata och det visade sig att de i stort sett bodde grannar. Då de båda var bosatta på Tegnerlunden, kom de med tiden att träffas i respektive bostäder över ett glas öl eller ett glas vin. och Andrey kom sedan att ha en någorlunda regelbunden kontakt genom åren. Andrey påpekar att var en av de få som kunde besöka Andrey utan att för den skull förvarna via telefonsamtal innan. Förhöret övergår i konferensform.


F: Då ska jag fråga dej, Andrey, vad var det för person som du kom att träff
A: denne [MASKATMASK] ? A: Du menar vilken person. Jag upplevde honom som en mycket komplicerad person. Det var därför som jag hellre ville ha ögonkontakt mer än att klara av saken per telefon.


F: Ska du beskriva lite närmre vad du avser med komplicerad person?
A: Ja, för det första så var det denna vårdnadskonflikt om sonen, lille Viktor och jag upplevde också att hade mycket komplicerat förhållande till kvinnan och ett mycket komplicerat förhållande till livet över huvud taget, som jag, som praktiserande katolik, har mycket svårt att förstå.


F: Kunde du via hans beteende förmärka någon typ av våldstendenser?
A: Nej är en stor och stark man. Han skulle förmodligen kunna slå ihjäl vem som helst, framför allt mej som bara väger 50 kg, men han har aldrig visat något våldstendenser mot mej.


F: Har han vid något tillfälle visat att han har politiska sympatier åt något håll?
A: Nej, och då måste du tänka på att det finns två saker som jag av

Pol-1995-11-21 D17242-19 Förhör-Andrey-Edelfeldt.pdf

princip inte talar om och det är religion och politik. Det är ett mycket infekterat och [MASKATMASKATM] som bor hos mej ibland, han har partibok för kommunisterna och jag har visserligen socialistiska sympatier jag också, men han följer partiboken så att han accepterar inte min katolicism och därför pratat vi inte om

religion och politik. F: Men när det gäller dej och händer det inte att ni pratar politik med varandra?
A: Jag tror, nej vi har inte pratat politik, men jag tror att tillhör också socialistblocket, om man så säger.


F: Har han vid något tillfälle uttalat några hotelser eller talat nedlåtande avseende då något specifikt politiskt parti eller kanske rent av statsminister Olof Palme.
A: Inte som jag kan påminna mej, nej.


F: Har han haft någon synpunkt gentemot statsminister Olof Palme?
A: Jag tror, vi har aldrig diskuterat statsminister Olof Palme, som du så välvårdat kallar honom för. Om det är någon som skulle ha önskar livet ur Olof Palme, så vore det väl jag, för att jag tycker att han är en dålig socialist, men därifrån till att skjuta honom är steget ganska långt.


F: Har vid något tillfälle pratat om vapen eller sagt att han innehaft något skjutvapen?
A: 1976 jobbade jag i Indien på stipendium. Jag blev då erbjuden att

köpa en del prydnadsvapen, dvs riktiga vapen men pluggade och dom hängde jag sedan upp på väggen i vestibulen, hallen eller vad du vill i mitt hem. blev mycket förtjust i dom där, så att trots att jag förklarade att dom var pluggade och kunde inte användas som vapen, så sa han att "ja men pluggningen kan man borra upp" och jag hade sällskap med en flicka då som hade mycket dåliga erfarenheter av vapen, så [MASKATMASKA] fick tre stycken vapen av mej, ett lämnade han sen tillbaka. Det tillhör numera [MASKATMASKATM] som bor hos mej, men två stycken, en s.k. ryttarpistol och en mynningsladdare. Det är alla. Detta är tyvärr sanningen och man kan utnämna Jan Guillo till vapenfetischism men något liknande, jag vill ogärna snacka skit om min kompis, men någonting liknande gäller nog tyvärr men jag tror aldrig att han skulle skjuta en människa. Det tror jag inte.

Pol-1995-11-21 D17242-19 Förhör-Andrey-Edelfeldt.pdf

F: Dom här vapnen som du nämner att har eller har haft i sin besittning, vad är det för typ av vapen, är någon av dom en revolver?
A: Det enda är som sagt en s.k. ryttarpistol, ingen revolver, nej.


F: Och dom här är väl ganska gamla dom här vapnen?
A: Dom är åtminstone 100, kanske 150 år gamla.


F: har aldrig uppvisat eller pratat om att han haft vapen av fabrikat Smith&Wesson 357 Magnum eller något liknande?
A: Nej, det har mest diskuterats spritsorter och inte vapensorter.


F: J
A: jag förstår att det kan vara så att hade lätt att ta till flaskan, är det riktigt? A: Ja, det har jag själv också och det skäms jag inte för dessutom.


F: Kunde man förmärka någon förändring i hans sett att vara när han intog alkohol?
A: Som jag sa till er tidigare, så har han en mycket konstig

inställning till kvinnor som jag inte kan acceptera och, men om han hade någon speciell inställning till Olof Palme, det vet jag ingenting om.

DEN 28 FEBRUARI 1986

Andrey kan berätta att han på morgonen dagen efter själva mordet, troligtvis då den 1 mars 1986, via Dagens Nyheter, som han prenumererar på fick nyheten att statsminister Olof Palme var skjuten. Andrey var vid denna tiden bosatt ensam i lägenheten och hade ej någon inneboende.

Andrey tillfrågas om han kan erinra sig om han hade någon kontakt med [MASKATMASKA] dagarna före, alternativt dagarna efter mordet på statsminister Olof Palme. Andrey vet med bestämdhet att han ej hade någon kontakt med just de här aktuella dagarna. Han påpekar att kontakten visserligen var regelbunden, men dock ej så regelbunden att de träffades dagligen.

Andrey tillfrågas om vid något tillfälle har tagit upp mordet på statsminister Olof Palme till diskussion och Andrey uppger på denna fråga, att det är möjligt att de vid något tillfälle har diskuterat

Pol-1995-11-21 D17242-19 Förhör-Andrey-Edelfeldt.pdf

händelsen som sådan, men ej att på något sätt har berättat vad han gjorde aktuell kväll eller på något annat sätt haft tankar eller hypoteser kring tänkbar gärningsman.

Förhöret övergår i konferensförhör.

F: Då ska jag avslutningsvis fråga dej Andrey, är det riktigt att du den 28 februari 1986 på kvällen befinner dig ensam i bostaden?
A: Ja, det är riktigt.


F: Du har under aktuell kväll ej haft kontakt med [MASKATMASKA]?
A: Nej, det har jag inte.


F: Är det också riktigt att vid intet tillfälle har berättat själv vad han gjorde aktuell kväll?
A: Det är riktigt.


F: Ska du med några kort ord då kanske beskriva den som du i förhöret har pratat om?
A: Ja, det kan jag väl göra. Jag vet inte riktigt var jag har som

jag nyss sa, så betraktar jag honom som en labil person och jag kan ge två exempel som jag tror kan, hade fått, jag är inte expert kanske, men jag kan böcker rätt bra, det kan ni se i mina hyllor och han hade då fått ett par 1700-talsböcker med gravyr, men pärmen var trasig och så jag sa att jag ger dej 300 kronor för dom här böckerna. Ja, han trodde att dom var värda minst 2.000, så att då tog jag ner honom till Era bildantikvariat och har man ett antikvariat och lever på det, då är man specialist och han sa att 300 kronor är mycket bra betalt, antikvariatsinnehavaren som är italienare, 200 skulle jag ha givit, så får du 300 av Andrey så ta det. Det är bra betalt. Vad händer. Han trodde att han skulle få 2.000. Han slänger böckerna i en papperskorg i Drottninggatsbacken och jag blir förtvivlad. Ska du ha 300 eller... eller ska du kasta dom. Likadant, han hade kommit över en frimärkssamling, inget speciellt märkvärdigt, men jag är medlem i filatelistförbundet sen många år och då frågade han mej, vad vill du ge för det här. Ja, säger jag, jag vill ge 700 för det fanns ett enda märke där som jag sa, bjöd på, men han inbillade sig att det var värt minst 50.000 för att frimärken var värda pengar. Vad som sen hände med en samlingen, det vet jag inte.

Pol-1995-11-21 D17242-19 Förhör-Andrey-Edelfeldt.pdf

F: Du tycker att det var ett egendomligt uppträdande.
A: Mycket egendomligt.


F: Men har han vid något tillfälle visat sådana tendenser att han skulle kunna ta till våld för att lösa en situation?
A: Nej, han har tvärtom talat om för mej att han är strykrädd.


F: Då tycker jag att vi ska ta och avsluta dagens förhör. Då ska jag fråga dej, dom uppgifter som jag dikterat in här på bandspelaren, kan vi anse dom som korrekt
A: eller är det någonting som du vill korrigera eller komplettera? A: Du, jag har sagt vad jag har sagt.


F: Och dom uppgifterna anser du vara riktigt?
A: Ja, dom kommer så att säga från hjärtat. Du frågade mej min ärliga uppfattning om [MASKATMASKA], den har jag nu specificerat och också gjort ett par exempel på att det är en labil person


F: J
a, jag tackar dej för dom uppgifterna och då ska jag också fråga

om du tycker att förhöret har tillgått på ett korrekt sätt? A: Det har det i högsta grad.

Förhöret avslutas kl. 1043 den 21 november 1995

Stockholm som ovan

Tuve Johansson, krinsp

Utskrivet 951122/GT

Pol-1995-11-21 D17242-19 Förhör-Andrey-Edelfeldt.pdf