Uppslag:D14460-05-B

Från WPU
Hoppa till navigeringHoppa till sök


SPANINGSUPPSLAG
i grövre brottmål

Avsnitt
Löpande nr
14460-05-B
Registrerat
2016-10-17
Ad acta
1993-02-08
Avsnittsanteckningar
2016-01-29 Förhör med
Uppslagsanteckningar
ANG MOTE 27/2-86(BORGNAS tinget och vit lämna uppgifter gätlande mordet på wrmes oti Ashe meg oetsoneatlen
Till SPC
Åter SPC
SPC Noteringar
PTR
PTR Datum
Ant/enhet
Redov/enhetKort sammanfattning
FL 1: Förhörsledare kriminalinspektör Lennart Gustafsson.
Uppgiftslämnare
Uppgiftsmottagare
Förhöret påbörjat
2016-01-29 12:25
Avslutat
2016-01-29 13:20


Övriga personuppgifter redovisas på separat handling

Förhöret genomförs fredagen den 29 januari 2016 med början kl 12.25 hållet i den hördes bostad

FL 1: Förhörsledare kriminalinspektör Lennart Gustafsson. FL 2: Förhörsledare kommissarie Dag Andersson. Bägge i tjänstgörande i Palmegruppen hos NOA d.v.s. gamla RKP. S: Jan Söderberg.

Jan har blivit delgiven att han hörs upplysningsvis i Palmeutredningen.

Inledning. Måndagen den 25 januari 2016 ringde Jan till Palmegruppen och uppgav att han ville lämna uppgifter till utredningen.

Det ska tilläggas att Jan är hörd i utredningen den 17 juni 1992.

Lite fakta om Jan.

FL 1: Ja, Jan vi tänkte be dig berätta lite om ditt polisliv när du började vilket år och var du har tjänstgjort såsom polis.

S: 43 år som polis.

FL 1: När gick du i pension?

S: 2005 men jag hade deltidspension så det var år 2003.

FL 1:. Är det okej att du pratar fritt och att du får lägga upp dina uppgifter eller försöka i kronologiskt ordning och att du berättar till att börja med om dig själv vad du har jobbat med under dina år som polis.

S: Ja polisen började jag 1962. Jag kommer från en liten håla i Västernorrland och växte upp tillsammans med Pelle Svensson brottarens familj. Gick i skolan min och hans bröder faktiskt. -1962 åkte jag ner till polishuset på Agnegatan och på den vägen blev det i 43 år i princip. Det var lite uppehåll men det har också varit polisiära kopplingar till de uppehållen. Och där tjänstgjorde också en mycket känd person som hette Gunmo Gunnmo var bror var lärare till min dotter bl.a. på Universitet i Östersund.

1

Pol-2016-01-29 1225 D14460-05-B Förhör med Jan Söderberg.pdf

Ja, sedan gick ju karriären så att jag så småningom hamnade som utbildningschef eller utbildare på utbildningssektionen i Stockholm efter att ha sökt en inspektörstjänst där och den som var chef där han tyckte att jag skulle vara chef och inte han. Så jag blev befordrad till kommissarie och blev ansvarig för regional och lokal utbildning i den här regionen.

FL 1: Vilket år är det?

S: Jag måste titta på papperna. 1980-81 var jag inspektör och 1981-86 var jag poliskommissarie och ansvarig för utbildningen.

FL 1: Tack

S: Där kom jag första gången i kontakt med en av dem som ingår i vid persongalleri och han värvades efter den här s.k. utredning om Basebolligan i Norrmalm. Och den killen som då värvade honom till oss det var en kille som också kom från Norrmalm som var ja, han var en lite märklig person i och för sig och de övertalade mig mer eller mindre att ta den här personen till mig. Och det var en kaxig typ från början lite svårjobbad var han men jag upptäckte samtidigt så tror jag att han hade otroliga kvaliteter. Den mest språkbegåvade polis jag mött även efteråt. Kunde klockren engelska klockren tyska. Och efter ett halvår ungefär då fick jag igenom ett förslag som jag hade jobbat på ganska länge att utbildningen skulle läggas om. Den var helt katastrofal den utbildning vi genomförde det gav ingenting. Vi utbildade dem med mellanhänder. Vi gjorde, tog fram strålande utbildningsinriktningar och paket kan man säga och så sålde dem till vaktdistrikten och där fann det ofta en trött man som skulle förverkliga det här och det blev ju ingenting av det kan jag säga. Så jag uppvaktade ordningsavdelningen bl.a. meq då också och sa att skulle inte vi få uppdrag av er istället. Ta fram utbildning som är väl relevant och som stämde överens med den verkligheten. De vart ju heltända på det där. Och så blev det. Och den utbildning vi behövde då med människor till min hjälp för att den hade förankring i verkligheten. Och då hade den killen som kom då från Norrmalm.

FL 1: Vem är det? som också ingick i någon trojka där han var på utbildningsavdelningen redan när jag kom dit och han var på mig flera gånger och sa att vi ska värva han där är en riktig pärla och ja, det visade sig också att det var en riktig pärla när det gäller utbildningsinsatser då och mycket annat också. Det var ju så att efter den här utbildningen i Norrmalm så hände det egentligen ingenting. Personalen fortsatte att göra precis som de ville. Det fanns ingen styrning ingen styrning och på den tiden var ju piketen placerad halva i Norrmalm och halva Södermalm. A-tur och B-tur och allt det här. Det kanske ni känner till. Det enda som

2

Pol-2016-01-29 1225 D14460-05-B Förhör med Jan Söderberg.pdf

hände igentligen var ju två oförjätliga människor (MADKK) hette de. Han var (MASK) (MASK) åka till Farsta med svansen mellan benen och den andre figuren han fick gå upp till polisen. Han efterträdde. Men alltså det var en väldig soppa och vi körde då ganska intensivt utbildnings... mycket utbildning och det gick hem hos det vart effekt det var taktik det var göra nya förstärkningsvapen och det stämde bra överens då att då skulle ju Påven komma till Stockholm och Rikspolisstyrelsen behövde något nytt folk de också ...OHÖRBART... och utbildning. Så tillsammans då med dåvarande chefen för gruppen SÄPO gjorde vi ett jättefint utbildningsprogram i skottkörningar och massor av taktik alltså som också uppskattades och vi nyutrustade Sveriges alla piketpoliser.

FL 1: Vilket år är det här?

S: Det måste ha varit någon gång ja, någon gång mellan... Påven var väl här -80... ja, det måste vara i mitten på 80-talet.

FL 1: 1980.

S. Ja. Och det skedde en ofantlig färändring av polisiär utrustning och taktik och uppträdande och allt det här. Och vi på mindre sätt så fick vi också piketen att börja jobba efter en helt annan visa.

FL 1: Ja.

S: Jag ville ju ta bort dem jag och ha de civilpatrullerande och patrullerande två och två men det fick jag aldrig gehör för.

FL 1: Får jag återvända till du nämnde att hamnade i Farsta. Vad var anledningen till det? Vet du det?

S: Ja, utredningen pekade på att det var han som var syndabocken i den här Baseballigan. Att han inte tog i det där att han inte var rätt chef och...

S: Ja.

S: Den mest hedersvärda människa man kan möta alltså. Vilken härlig människa. Inte så kanske satt för att vara chef för Norrmalm det tror jag var helt fel men som medmänniska var han underbar.

FL 1: Ja, okej.

S: var väl ingenting egentligen men han fanns ju där bara. De hade ju hade ju inte något speciellt stöd av honom tror jag.

3

Pol-2016-01-29 1225 D14460-05-B Förhör med Jan Söderberg.pdf

S:  men det är en annan sak. Ja, så småningom så tyckte de väl att jag var väl kanske någonting att satsa på så jag blev ju över kallad till ordningsavdelningen och fick ett introduktionsår som biträdande chef för Skärholmen. Och därifrån plockades jag upp till som biträdande chef för centralpolisen under/ och piketlektionerna, rytteriet höll han själv i. För han var gammal ryttare och det var under den här tiden som vi förberedde också för Påve besöket just det här hände.

S: Och sedan fick jag en uppgift via Rikspolisstyrelsen att ta fram ett nytt förstärkningsvapen. Vi hade några gamla militära k-pistar och militära vapen inom polisen det var ju en styggelse tyckte. Det var ju ingen kontroll. Dålig utbildning av den personalen. Jättedålig utbildning alltså det var skrämmande kan man säga. Och det också så sa att ta fram ett nytt gasvapen. Ja, det kom ett nytt gasvapen. Det var väl Rikspolisstyrelsens person där som tyckte att vi skulle ha vapen men det var inget gasvapen det var mer att bekämpa poliserna som var på plats.

FL 1: Jag tänkte fråga dig här. Under den här tidsperioden du nu har berättat om som ligger då några år före Palmemordet.

S: Ja.

FL 1: Kände du av några vibbar eller kände att det fanns ett politiskt hat eller ska jag säga mot Palme?

S: Nej, det kände jag inte. Men att det fanns en konstig konstellation med människor som hade lite avvika uppfattning mot normalsvensken skulle ha tycker jag.

S: Det var en otrolig konstig samling av människor som... jag vet när vi gick hem precis omkring i ridstövlar och ingen gjorde någonting åt det. Det ingick ju inte fan i vår utrustning och bara sådana grejer säger då att det är något fel. Och det var ju ett mycket  FL 1: Fick du någon uppfattning var han stod politiskt?

S: Ja, han stod nog långt till höger. Hur långt vet jag inte. Jag har ju själv varit väldigt engagerad i Moderaterna så i närheten av dem var han då inte i alla fall kan jag väl säga.

4

Pol-2016-01-29 1225 D14460-05-B Förhör med Jan Söderberg.pdf

S: Ja, jag jobbade i 7 år i Sollentuna i Kommunfullmäktige och Socialnämnen och Socialutskottet och där och Landstinget.

FL 1: Och du var Moderat?

S: Moderat, ja.

FL 1: Ja.

S: Det är jag fortfarande.

FL 1: Ja.

S: Jag höll bra kontakt med Calle Bildt och sådana här. Men det är en annan sak.

ELI: Ja, det är en annan sak.

S: Men i det här gänget då så var ju  FL I: Just det.    1 turspiketen på söder och i Norrmalm. |   FL 1: Mm, och vilka år pratar du om nu?

S: Jag pratar om ja, runt den här tiden före...

FL 1: Före mordet på Palme?

S: ... ja, före mordet, ja.

FL 1: Ja.

S: Sedan fanns det ju några andra lustiga personer också Det var en man som jag inte vet vad han hette egentligen han kallac

FL S: Ja, kanske han hette det kanske. Kan ske han hette Jag har för mig...

5

Pol-2016-01-29 1225 D14460-05-B Förhör med Jan Söderberg.pdf

En lite kort kille.

S: Ja.

FL 1: Mm.

S: Ja.

FLI: Mm. FL 1: Ja, just det. S. Ja, just del.

FL 1: Mm.   FLI: Mm.

S: Han tillhörde också alltså. Kan man säga. Och sedan finns det en inspektör till som nu är riksdagsman för Moderaterna. Som var väldigt aktiv med Moderaterna i Huddinge. Vad fan är det han heter? Det kommer jag inte ihåg. Men ...O

FL 1: Kan det vara S: Ja, just det. Just det. Så där är det. De där var ju mm, allierade uppe i och så har vi en annan figur som heter som har figurerat i Norrmalm och på centralpolisen. Av någon anledning som jag inte begriper han hade ingen kompetens allas inte polisiär kompetens i alla fall.

S: Han uppträdde ibland i TV program naken med staken inlindad i folie och naturist var han.

FL 1: Ja.

6

Pol-2016-01-29 1225 D14460-05-B Förhör med Jan Söderberg.pdf

för... Pettersson erkände för honom. Vad hette han då?

FL 1: Gert Fylking.

S: Gert Fylking, ja. Och sedan den . Och så en annan figur som inte var polis men man kunde tro det ibland

an skröt om att han var... hade gjort militärtjänstgöring i Främlingsregionen och hade föredrag om det en gång. Jag blev ditbjuden. Jag gick för att jag tyckte att det var... det kunde inte vara någonting för polisen att lyssna på. Det där med hur man tar ihjäl folk med händerna och kampsport och sådant där alltså så alla de här då var med.

FL 1: Mm. De här namnen du nämner nu det är alltså f.d. kollegor som du har jobbat i närheten av.

S: Nej, ja, det... jag har inte jobbat i närheten av... En del har jag jobbat tillsammans med rätt mycket en del har bara funnits i periferin där. Men den han tinyde ju mig här för... ja, mindre än ett åt och sa att nu sked Helsingfors. Ska du hänga med? Nej, du sa jag. Jag tror inte det, han hade... de hade mig på något slags sätt trodde de på kroken jag skulle liksom alliera mig med dem och deras inställning. Men när de upptäckte att jag satt i Socialnämnden och Socialutskottet i Sollentuna var de inte intresserade längre.

FL 1: Okej.

S: Tror jag

FL 1: Ja. Men var det något i framträdandet av den här gruppen jämtemot Olof Palme redan vid den här tiden som du kan...

S: Nej, den kopplingen har jag aldrig gjort.

FL 1: Det har du inte gjort.

S: Nej.

FL 1: Nej.

S: Nej, den... men det märkliga då sedan kan man säga... de som var då de mest utsatta i den här Baseballigan har varit kanske mest aktiva de dök så småningom upp som lovvakter till Holmér efter Palmemordet. Och det förvånar mig verkligen. Men fan kunde släppa fram dem alltså. Och i och med det så blir också involverad i och med att då fick de ju fram att de ska ha förstärkningsvapen och det köpte ju Holmer in 4 plus 1 i en resväska eller en portfölj. De var också inblandade i det

7

Pol-2016-01-29 1225 D14460-05-B Förhör med Jan Söderberg.pdf

utan tvekan de andra hade inte den kompetensen alltså. Så att han var ett... han var liksom något nav i det här då. Han sa tidigare att de såg upp till han. Han var... Jag har varit någon gång hembjuden til| bl.a. efter Säpos... vad heter det husrannsakan. Då var ju en del av de där typerna där. Det störde mig inte att gå dit men ja, ...

FL 2: Hade redan då eget företag?

S: Nja, det var en bra fråga. Han hade i alla fall vapenhandlarlicens. Och det har också förvånat mig. Hur kan en polis få vapenhandlarlicens?

FL 2: Du har aldrig besökt hans affärslokal som han hade?

S: Men jag besökte hans lägenhet på Kungsholmen. Vad hette den gatan? Den hette ju... längst upp där. Ja IL 1: Mm, just det.

S: Dit flyttade han ju från Men vad hette hans företag... Ja, han hade väl företaget...

FL 2: Han hade ju den i närheten av S: Nej, där har han nog aldrig varit.

FL 2: Han hade ju också någon medhjälpare eller partner i den här firman. Är det någon som du känner igen?

S: Ja, det vet jag att han hade en partner men vem det är vet jag inte.

FL 2: Nej.

S: Det har jag funderat mycket på. Om det eventuellt skulle kunna vara den där inspektören som flyttade till Hudiksvall. Kan jag vara närheten av men jag är inte sådär riktigt säker på det.

FL 2: Men om du går tillbaka till det gänget som du nu har berättat om. Vad är det som gör att du känner som du säger här?

S: Ja, det blir nästa kapitel.

FL 2: Ja, okej.

8

Pol-2016-01-29 1225 D14460-05-B Förhör med Jan Söderberg.pdf

har rättspatos och ja, lojal mot myndigheten och landet då måste man fundera över vad det är för figurer alltså.

FL 1: Mm.

S: Det måste jag säga. Jag är förvånad att man inte har mera information att man varit efter dem på något sätt eller man har satt resurser på dem.

FL 1: Ja, de här namnen du nämner nu med poliser är det några av de här som har ingått i det s.k. mötena i Gamla Stan?

S: Alltså det vet ju inte jag.

FL 1: Det vet du inte

S: Du snackar om det där mötet. Jag vet inte att det har varit något möte i Gamla Stan.

FL 1: Okej.

S: Jag vet att det ryktades rätt mycket om det i Norrköping.

FL 1: Mm.

S: Men Gamla Stan. Jag kanske har läst det någonstans någon gång. Det har väl varit någon serie om det också. När kanalen och Borgström han hade ju spår på allt.

FL 1: Ja, för det är inte så att du på något sätt har blivit inbjuden?

S: Nej. Det tror jag, nej, nej då var man ju inte så på deras linje tror jag. De upptäckte nog det ganska snart. Jag har ju papper på att jag har ju kanske varit den mest lojala mot myndigheten någonsin alltså. Jag har alltid gått i myndighetens namn och jag har representerat myndigheten både internationellt. Jag fått väldigt mycket beröm för det. Att mitt rättspatos stämmer inte överens med deras det kan man ju säga.

FL 1: Mm, och var det deras arbetssätt då som du störde dig på eller? någon förmiddag och ingen gjorde någonting åt det alltså.

FL 1: Var du med då?

S: Nej, jag har aldrig åkt en piket.

9

Pol-2016-01-29 1225 D14460-05-B Förhör med Jan Söderberg.pdf

S: Jag har hört det.

FL 1: Ja.

S: Det var väl... det var väl så att man gjorde något halvhjärtat försök att utreda det men det hände ju ingenting. Och baksidan på Norrmalm det skulle ju ha stängts i många hänseenden .

FL 2: Men det du pratar om vet du vilka turer det rör sig om?

S: Ja, i huvudsaken A turen Norrmalm. Alltid när A turen på Södermalm kom in det är tack vare Klas ...?... det återkommer jag till så småningom.

FL 1: Och det här ligger då på 80-talet och framåt Palmes död. S: 80-talet. Ja.

FL 1: Det gör det, okej. Skulle vi kunna göra en liten paus här?

S: Mm.

Paus i förhöret kl 12.45

Förhöret återupptas kl. 12.50

FL 1: Ja, varsågod Jan och fortsätt.

S: Ja, vi flyttar fram till den här händelsen på Sveavägen som är ja, en fruktansvärd trauma egentligen både för mig och för hela samhället att det bara kunde ske. Ja, jag ansvarar för utbildningen i Stockholm och blev då fick så småningom då ta över efter den där utredningen på Östermalm... på Norrmalm. Jag är inte säker på att han blev ...OHÖRBART... där jag tror att hanflyttade frivilligt. Han var nog för klipsk för att vara kvar där. Och så som jag sagt tidigare att piketen var ju uppdelad i två olika enheter en på Norrmalm och en på Södermalm där administrativt och utbildningsmässigt lydde de under centralfunktionen.

FL 1: Okej. Vilket år är vi inne i?

S: Ja, då är vi inne i 87-90.

FL 1: Efter Palmemordet.

10

Pol-2016-01-29 1225 D14460-05-B Förhör med Jan Söderberg.pdf

FL 1: Okej. S: Och fortfarande så fanns in de här i...al

--... sivu nala normer och det var ju den här som jag har sagt om tidigare som jag tror är en person och så är det  . Sedan fanns det ju också en liten allians med en livvaktsgrupp i Stockholm. Det fanns ju en... ja, kalla det för livvakter vet jag inte det var ju bara en massa trötta gubbar som skulle vara någon sorts livvakt då som man skulle kunna sätta in då om det var något hot mot någon ambassad. Den upplöstes så småningom men det fanns tror jag kopplingar... jag är inte säker men det fanns kopplingar med livvaktsgruppen från en gång bildade och den här gamla livvaktsgruppen på Länskrim. Jag tror det. Jag har en känsla av det i alla fall.

FL 1: Kan du utveckla lite runt den här... S: Ja.

FL 1: Har du något förnamn på honom?

S: Jag hade ju inte det. Jag vet ju inte men han hette  FL 1: Ja, okej.

S: Han är inspektör i den här konstellationen som jag pratar om.

FL 1: Mm, jag ska inte ge dig några ledande frågor men om jag säger några namn, förnamn.

S: Ja, jag kommer ihåg direkt när du säger det.

FL 1: Ja, ja. Anders, Ture, Sten, Kurt.

S: Någonting på S tror jag det var.

FL 1: Mm.

S: Det är närmast jag kan komma det.

FL 1: Ja, ja. Vi fortsätter.

FL 2: Men när han gick med till livvaktsgruppen sedan efteråt?

11

Pol-2016-01-29 1225 D14460-05-B Förhör med Jan Söderberg.pdf

FL 1: Mm.

FL 2: Valde Holmér själv sina livvakter? Känner du till det?

S: Ja, det tror jag inte. Det tror jag inte. Det fanns ju en annan person i det sammahanget också som Holmers biträdande chef. Och han hade nog ett litet finger med tror jag där lite grann ibland.

FL 1: Vem var det?

S: Ja, det var han som kom från polisansvarig på Justitiedepartementet/  FL 1:    ninn var inhiuden att se Stockholm Open då var han där Det var ganska

rade direkt. Där är din chef som är för fan ser du. Ja, då är det Sveavägen.

FL 1: Mm. Ja.

S: Och då är det såhär att som jag kommer ihåg det nu och som jag har inte fört några anteckningar kring när jag gjorde det här och det var för att flyktvägen påstås ju i alla massmedier att det började vid Tunnelgatan.

FL 1: Mm.

S: Och trappan upp där skulle han ha försvunnit. En av de första på plats där det var ju A turspiketen på söder. Och där jobbade ju ...?... ...?... påstods någon gång vid något tillfälle ha sprungit efter i den trappan men hans fysik kunde ju inte klara av det där så han stöp väl på halva vägen av någon anledning. Själv hade hanen lägenhet på Regeringsgatan omedelbart till höger om Tunnelgatans uppgång. Om du föreställer om nu är den här gärningsmannen ...OHÖRBART... förvann kan väl teorin vara att det är ganska enkelt att springa hem till ...?... och då upphör ju spåren. Och det tror jag är en teori som är mer än trovärdig.

12

Pol-2016-01-29 1225 D14460-05-B Förhör med Jan Söderberg.pdf

men jag har en aning att det kan ha varit den här som dömdes for dråp i Täby så småningom. Under tiden skulle| ligga för blindtarmsoperation på söder. Det är jag ganska tveksam till. Jag undrar om man har undersökt vilka det var som kom med uppgifterna om det. Den där läkaren som var hans läkare den| ganska väl. Och det är sådana där saker som jag inte förstår alltså att man inte liksom jätte, jätte grävt ner sig i djupet på. Det är lätt att säga det om man är läkare då ringer någon. Ja, han ligger ju inne för blindtarmsoperation. Han visade aldrig något tecken efteråt på att han hade varit opererad. En blindtarm måste man ju åtminstone känna av och se på gjort ingreppet åtminstone en vecka fjorton dagar efteråt. Jag träffade någon gång jag kunde aldrig tänka mig att han hade gjort något sådant.

FL 2: Hur långt efteråt träffade du honom då?

S: Ja, jag hade ju kontakt med honom jättelänge sedan efteråt i många sammanhang. Hur långt det var efter Palmemordet det kan jag inte svara på. Det tror... ja, det... det kan nog röra sig om ett halv åt kanske.

FL 1: Mm.

S: För sedan blev det ju tätare för sedan var det nämligen så att mycket av de affärer som styrkan gjorde visade det sig att han var ju generalagent för allt vi ville ha i princip. i Tyskland. Han hade ju öppnat dörrarna för dem och köpt K-pistar med mera. Vi fanns också för det är det enda polisiära förstärknings skapet som finns egentligen i världen. Vi har undersökt varenda vapentyp som finns. Det finns inget som är bättre och det finns nästan igen styrka i världen som inte har dem heller. Och just att han hade vapenhandlartillstånd också det innebar att han kunde ju den här marknaden. Och som också gjorde var med och gjorde den här utredningen om förstärkningsvapen som var på Säpos livvakter då mycket skicklig han hade ju också kunskap men jag menar det måste han ju förankra ( för att han hade ju de genuina kunskaperna

FL 2: Men att den arsenal som han hade du sett några revolver som han använde?

S: Ja, pistoler har jag sett.

FL 2: Ja.

S: I många där han bodde sedan på Kungsholmen. en gång och sedanen gång uppe på

13

Pol-2016-01-29 1225 D14460-05-B Förhör med Jan Söderberg.pdf

FL 1: Nej, vem ä/ i din värld?

S: Det är en gnällspik överviktig blek fet och tror att han är något.

FL 1: Okej.

S: Dålig ekonomi. Alltid haft dålig ekonomi. Ja, en sådan där som har lätt att se upp till någon som är duktig. Han skulle kunna gå i döden tror under den perioden. Den| punktering deras bekantskap och deras relation det upphörde. Direkt tror jag efter Helsingsborgsärendet. Jag tror kände sig grundlurad där.

FL 1: Mm, de här uppgifterna du lämnar om de här kollegorna och det här gänget du har pratat om är det egna erfarenheter eller är det mycket rykten du har hört utav andra kollegor?

S. Ja, inte några rykten alltså har jag ju jobbat med här. Han... jag var ju så småningom efter en massa problem med chefen och utbildningsplatsen ett år. Det var han ju.

S: Och ja, bra på att prata men det vart inte så mycket resultat.

FL 1: Nej. han fanns ju där. Vi hade ju samlingar uppe på centralpolisen där piketerna kom upp och vi hade ju... delade ju ut de nya utrustningarna då var han ju där alltså. Han var ju också dessutom anlitad som skjutinstruktören duktig skjutinstruktör. Likadant den här vi snackade om moderaten han var ju också skjutinstruktör han hade ju mycket skjututbildningar på förstärkningsvapen och väldigt duktig uppskattad.

FL 1: efter mordet här på Palme hur var snacket bland de här kollegorna? Minns du någonting om det?

S: Jag kan inte säga att jag överhuvudtaget hade någon kontakt med dem då.

FL 1: Okej.

S: Utan jag vart ju jätte chockad klockan sju en morgon ute i Sollentuna där. Min fru och jag vaknade i dubbelsängen och gick och hämtade tidningen. Olof statsministern mördad. Det kommer man aldrig... man fick ju nästan... flera år efteråt.

FL 1: Hur var dina tankar då? Vem har gjort det här?

14

Pol-2016-01-29 1225 D14460-05-B Förhör med Jan Söderberg.pdf

S: Ja, jag trodde att det var någon konspiration från internationellt. Man blev ju matad med den där indienaffären PKK-spåret. Det var så mycket sådant där som man inte ens jag som var i tjänst och i trafik kunde sålla det här alltså det gick inte att sålla det.

FL 1: Nej.

S: Men en sak som jag reagerade för. Jag hade nämligen ett uppdrag av Hans Holmér omedelbart före det här Palmemordet jag skulle utbilda ta fram utbildningar för alla chefer i Stockholm. Rotelchefer, enhetschefer, distriktschefer alla. Tillsammans med en konsult i Växjö tog det här och det föll verkligen i god jord och Holmér var jätteengagerad. Jag hade några veckokurser ute på Ullriksdal och han kom ut alltid ut på måndag morgon öppnade kursen han avslutade alltid på fredagen. Och där satt man och pratade med dem. Det var sådan fantastisk stämning alltså och alla tyckte att det här var så bra. Vi skrev en uppföljning av det här. Vi skulle ha ett sådant mentorsystem till chefer som ville prova det nya systemet men det rann ut i sanden. Och då är det så att jag tror inte att någon av de här cheferna hade varken förmågan eller lust att göra några förändringar. Sedan var det bortkastat kan man väl säga. FL 1: Kom du personligen att jobba någonting i l'almeutredningen de första åren?

S: Nej. Blev aldrig insläppt där för jag följde ju Palme i och med att genom de utbildningarna då.

FL 1: Ja.

S: Men dörren var stängd han pratade inte med mig heller det. Det gick många, många år innan vi fick någon kontakt igen.

FL 1: Mm.

S: Rätt många år han satt. Han satt väl en...

FL 1: Holmér?

S: Ja.

FL 1: Ja, han satt ju fram till Mars -88.

S: Ja, det kan nog vara rätt.

FL 1: Sedan tog Ölvebro över.

S: Sedan läste man mycket om den där konflikten med åklagare och ... men det är oväsentligt i och för sig. Men sedan blev det väl ganska naturligt igen inom

15

Pol-2016-01-29 1225 D14460-05-B Förhör med Jan Söderberg.pdf

FL 1: Har du idag någon kontakt med de här du har pratat om?

S: är ju död.

FL 1: Ja.

S: De andra har jag ingen kontakt med mig veterligt. Ja, det som ringde då. Han tog ju kontakt med mig och ville att jag skulle gå på begravning. Lite grann har jag ju kontakt| . utbildningsansvarig på insatsstyrkan han rekryterades ju dit efter alla prövningar.

FL 1: Mm, är det någon av de här f.d. kollegorna eller kollegorna som känner till att vi sitter här idag?

S: Det är bara min fru som vet det. Jag har inget behov att delge någon annan det.

FL 2: Jag tänker när du jobbade tillsammans med...

FL 2: Ja. Men hur jobbade du tillsammans med det där gänget som du har räknat upp? Känner du till om de umgicks någonting privat några utav de här?

S: Ja, det fanns ju vibbar i alla fall. Att känna till är ju en sak men man hade ju liksom en sorts... man märkte liksom på att det var något speciellt med de här då tycker jag. Med viss fingertoppskänslighet så var det nog så att de ja, var stöpta efter den mallen där tror jag.

FL 2:  S: Ja. Det kan man definitiv säga.

FL 2: Hälsade de på varandra på något speciellt sätt?

S: Nej, det har jag inte sett.

FL 2: Nej.

S: Jag läser om att de ska ha gjort det. Men| det är ju en rolig... Det var väl han som ringde och gratulerade när Palme blev mördad? Det förvånar mig inte alls alltså. Att han fick vara kvar inom polisen det förvånar mig ändå mer. Varför gjorde man inte av med honom? Det var ju ett otroligt olämpligt

16

Pol-2016-01-29 1225 D14460-05-B Förhör med Jan Söderberg.pdf

FL 1: Mm.

S: För skulle det ha varit idag skulle man ju få gå när telefonluren läggs på och jag hoppas jag.

FL 1: Jaha.

FL 1: Okej.

S: Och de finns numera på insatsstyrkan. Vi hade ju ett liknande vapen. Så det var ...OHÖRBART... men det var mycket hemlighetsmakeri kring det där.

FL 1: Ja.

S: Ja, sedan har jag ju... alltså man kan se vem jag är då. Jag har ju varit tre år ansvarig för att ta hand om säkerhetsmanualen för OS 2004. Så jag jobbade med Stenhammar och Mats Hulth och alla de där och då vart det tyvärr ingenting av det där. Sedan var jag ett år på Stockholms Stadshus och tog fram en säkerhetsmanual för dem. Jag var ju... sedan har jag... jag var också representant hos Rikspolisstyrelsen just när det gäller Millenium planeringen och i Stockholm var det jag som planerade hela Millenium kommenderingen. Och sedan varjag ju utnämnd till chef för Södertörn via Dagens Nyheter en lördag morgon i Björnrike.

FL 1: Jaha.

S: Vi åkte upp där och mina döttrar och jag och hon för att åka skidor. Så var vi där och köpte Dagens Nyheter i receptionen så läser hon den nyheten Ja, ja, vet du vad du ska göra på måndag då? Jag har ingen sa jag. Jo, du är chef för Södertörn. Jag åkte till Gunnmo på måndag morgon och undrade vad menar du? Du kunde ha sagt någonting i förväg. Ja, det där ska läggas ner sa Gunnmo. Och det blir din uppgift. Jag hade inte så roligt där ett par tre månader innan jag lärde känna personalen. Men så småningom blev vi ju kvar det blomstrade men nu är det nedlagt. Och Gunnmo vart inte glad kan jag säga dig

FL 1: Okej. Det känns som du har berättat det viktigaste i alla fall. Är det så?

S: Ja, jag tycker det.

FL 1: Ja. Är det någonting du vill tillägga som är relevant till det här eller ska vi ta och avsluta förhöret? Vad säger du Jan?

17

Pol-2016-01-29 1225 D14460-05-B Förhör med Jan Söderberg.pdf

FL 1: Nej. Har Dag någonting att tillägga?

FL 2: Nej, jag tänkte om vi går tillbaka till din teori som du berättade möjligtvis skulle vara så att man ...OHÖRBART... i ...?... lägenhet efter.

S: Ja, möjligheten finns. Jag säger inte att det gjorde det. Men jag tror att möjligheten fans där.

FL 2: Mm.

S: Men om man följer det som har skrivits och sagts och TV program och allt det här så verkar det som de här spåren efter gärningsmannen upphörde då han kom upp på Regeringsgatan. Jag vet inte om jag har rätt men för mig är det som att man räknar som att där tappar man spåret.

FL 1: Mm.

S: Och...

FL 1: Men det här bygger ju då på att det är poliser inblandade.

S: Ja, jag tror det.

FL 1: Ja. Men var det sådant hat jämtemot Palme? Hade de kraften att engagera det här?

S: Ja, det kan då ingen bedöma. Jag kan inte bedöma det.

FL 1: Nej.

S: Men när man hör på kan man ju tro vad som helst. Om han var vägledande för den där gruppen så då är det inte alls otänkbart tror jag.

FL 1: Mm.

FL 2: Om vi går tillbaka till vapen och känner du till om det var någon att man hade sköt med Magnum vapen? Att det fanns en skytteklubb som inom polisen.

S: Jag kände till att det fanns en sådan grupp men om de här var med i den gruppen det vet jag inte.

FL 2: Nej.

18

Pol-2016-01-29 1225 D14460-05-B Förhör med Jan Söderberg.pdf

för mig

FL 2: Är det någon utav de här poliserna som du har pratat om här som du har sett och har haft en revolver?

S: Ja, jag tror att... jag är ganska säker på att... Vad hette han nu då? Han byggde nämligen upp ett s.k. skjuthus... ett skjuthus uppe i Uppsala som vi använde där inte ofta. Vet du vad ett skjuthus är?

FL 2: nej.

S: Man kan alltså taktiskt träna och skjuta inomhus.

FL 1: Mm.

S: . Han var ju också på livvakten han så småningom. Och han slutade då och bildade ett eget företag. Och där har jag sett revolvrar också i olika sammanhang.

FL 2: Vet du vad det var för märken på...?

S: Jag är lite förvånad att man har fastnat vid en typ av märken så det finns ju andra revolvrar som man har skjutit ...OHÖRBART... och samma effekt. Det tror jag också det kan vara lite ja, man får ju tro professorn att det är ju det som han sköts med nu men det är tveksamt alltså att det bara kan vara den möjligheten. Det finns ju hur mycket vapen i världen med den kalibern.

FL 2: Men vi kan väl säga att det är åtminstone sju olika vapensorter som kan användas.

S: Ja, jag kan tänka mig det.

FL 2: Ja.

S: Jo, alltså den alliansen den vill jag ju inte den har jag haft den och haft nytta av. Och vi har ju varit på resa i Tyskland vi var till. tillsammans och studerade ju vapen ...OHÖRBART... fanns det möjlighet att komplettera dem. Vi var till i Österrike. Men på den... under den resan kan jag säga där kom fram ingenting som var avvikande på en normal relation alltså. Han hade nog kanske någon jädra förmåga att hålla masken alltså. Han förstod ju också skulle det komma fram kanske hans affärsverksamhet skulle störas. Jag vet ju de sista åren här där har lämnats då försökte ju Gunnmo få bor( ifrån mellanledet där man köper grejer till våra vapen. Det gick inte för ...?... sa då får ni inte köpa dem. Han ...OHÖRBART... och det ska ni

19

Pol-2016-01-29 1225 D14460-05-B Förhör med Jan Söderberg.pdf

tror jag är väldigt få förunnade.

FL 1: Mm.

FL 2: Har du hört någon gång at har pratat om Palme?

S: Ja, det måste... jag har ju hört att... det så att alla pratade om Palme efter mordet det går väl ingen... varken negativt eller positivt rent allmänt då. Det skrevs ju så otroligt mycket om det. Det var ju hopplöst att inte liksom vara i det på något sätt.

FL 1: Mm.

FL 2: Men det är ingenting som du har liksom höjt ögonbrynen för vad han har sagt om Palme eller det han berättat för det.

S: Det var ju en period nä

var väldigt dålig. Det kanske ni vet.

FL 2: Mm.

S: Alltså när kanalerna anklagade honom just för det mesta som man kan bli anklagad för förtal kan man säga då. Då hade ju han en process med Sveriges Radio och det vann han ju så småningom en symbol säger man väl. Men så upprepas samma sak i det...?... då hade han ju stjärnadvokater i Tyskland fick ett jätteskadestånd alltså och sedan hände det att de sände det i repris efter ett år så han fick ett skadestånd till. Och därför kunde han ju galant med ekonomiskt stöd flytta till Tyskland han bodde ju utanför Berlin. Jag var ditbjuden en gång men det hände aldrig att vi kom dit. Sedan hade han ju för första gången som jag vet en kvinna dessutom en tyska. Hon har jag inte träffat men det förvånar mig att han på äldre dar alltså kunde krypa till korset så det var ingen kvinnokarl. Och när han var som sämst då hade han ju bölder i ansiktet och jag då tyckte jag synd om honom alltså. Alltså han var inte döende då ska man inte döma honom i massmedia heller och kan inte vi lyfta fram att det är han som eventuellt som har varit med då fans ska man vara då ska han inte bli åtalad eller dömd... man ska inte döma någon. Så när han var som sämst då bjöd jag honom faktiskt på min mors 70 års kalas ute i Sollentuna då. Och att han vågade komma dit ja alltså jag var ju med och... vi har ju en präst i vår släkt och då mycket någon professor då de tyckte det var en väldigt trevlig karl alltså. De visste ju inte egentligen vem han var mer än att han var en kollega till mig.

FL 1: Mm.

S: Men då njöt han alltså då fick han bara vara med vanligt folk. Han var något otroligt pressad då alltså. Men varför det kan man ju fråga sig. Var han oskyldig då behöver han inte vara så pressad tycker jag.

20

Pol-2016-01-29 1225 D14460-05-B Förhör med Jan Söderberg.pdf

S: Eller också var det att han kände sig förföljd.

FL 2: Fanns det som du ser det någon ledare bland den här gruppen som du har tagit upp här som eventuellt skulle ha någon ledargestalt för de här?

S: Jag vill ju tro at( var en sådan men han hade ju inte den kvaliteten alltså. Han var ju jävligt gapig och högljudd och dominerad var han. Men om han hade någon ledarförmåga det är ju svårt att avgöra alltså. Jag har aldrig sett honom i den här rollen som ledare men det var ju en ...OHÖRBART...mm. Och likaså var den här... Vad heter han? han var ju ledare på pappret bara för han ledde ju ingenting men ...OHÖRBART... han var ju ja, han gick alla andras ärenden. Men att han skulle kunna göra något grovt det tror jag inte. Nej, den kvaliteten hade han nog inte.

FL 2: Vad har du för erfarenhet av honom?

S. Han var en duktig instruktör. Väldigt duktig instruktör. Ilan var juridisk kunnig han läste ju in en jur.kand också så småningom. Han såg lite föraktfullt på polismyndigheten i Stockholm. Brist på kvalitet alltså som fanns. Och han råkade ju ut för en sak som jag inte riktigt är hundra procentig säker på var egentligen . En utav då den tiden mest kända brottslingar satt på anstalten i Åkersberga och skulle föras ut ur landet. Och skulle hämtas av piketen i Stockholm. Han var en av dem som fick uppdraget. När de gick in och hämtade den här killen i cellen då hade han klätt på sig kamouflage täckt ansiktet och allt det där. Och då klagade de ju på Åkersbergaanstalten att poliserna var för anonyma för brutala och för ja, myndiga. Så han fick ju ta ett steg ner direkt. Sedan fick vi ju inte använda honom som instruktör han fick inte vara med.

FL 1: Mm.

FL 1: Vem var den här  ?

S: Ja, det är den person som ingick i den här kretsen.

FL 1: Ja. Kan du säga någonting om honom?

S: Jag kan bara säga att det var måste vara något speciellt eftersom han blev involverad i en sådan grupp som när vi snackade om utbildning och det är ju inte vem som helst som kan komma in i sådan tjänst. Han måste ju haft kvalitet på något sätt. Och mer kan jag inte säga och, ja.

FL 1: Vad hade han för tjänst? Var han livvakt åt Holmer eller?

21

Pol-2016-01-29 1225 D14460-05-B Förhör med Jan Söderberg.pdf

FL 1: Ja.

S: Och när han dök upp sedan för mig då var han livvakt hos Holmér.

FL 1: Mm.

S: Om man kan kalla det för livvakt egentligen. Det var ju någon lös sammansatt grupp det där. Det var ju inget officiellt att han var livvakt men det var ju fyra man som skulle vara ja, överallt och hämta avlyssningsutrustning. De hade något fribrev åt honom också. Men ...OHÖRBART... förnekade det han fick ju gå som Säpo chef han. Ja, det är mycket... det är en sörja som är något helt otroligt och att jag överhuvudtaget kom ihåg det förvånar mig alltså. Jag har vetat det inför en fjorton dagar tre veckor ordentligt.

FL 1: Mm.

S: Hoppas att det kan vara till nytta och är det inte det så har jag i alla fall sagt vad jag tror.

FL 2: Du kände ju Holmér säger du.

S: Ja.

FL 2: Pratade han någon gång om sina livvakter ?

S: Ja, det var innan.

FL 2: Ja.

S: Upphörde ju med Palmemordet och efter Palmemordet så har han bildat den här livvaktsgruppen.

FL 2: Ja.

S: För jag har aldrig haft någon anledning eller jag har heller inte fått chansen att prata med honom överhuvudtaget. Men det måste ju vara någon som har tipsat honom om just den här konstellationen det och att de då sedan tveklöst inte kan för att köpa både det ena eller andra det är väl självklart han var ju deras ja, stora gurun.

FL 1: Mm.

S: Och kunde också... han kunde ju... alltså det inte han kunde om avlyssningsutrustning och vapen det fanns det ingen på Säpo som kunde. Suveränt

22

Pol-2016-01-29 1225 D14460-05-B Förhör med Jan Söderberg.pdf

på språk alltså. Han imponerar verkligen på sådana språkkunskaper.

FL 1: Mm. Jaha. Är vi nöjd. Har du något mera?

FL 2: Nej, inte för tillfället.

FL 1: Och Jan?

S: Inget alls.

FL 1: Inget alls. Då får vi tacka dig Jan att vi fick komma hit och prata med dig och att du lämnat de här uppgifterna. Och jag vill fråga dig. Tycker du att dagens förhör har tillgått på ett korrekt sätt?

S: Ja, jag vet inte hur det skulle göras på annat sätt än det här.

FL 1: Ja.

S: Jag har lyssnat och jag har fått säga det jag har i mitt huvud. Och jag är glad att ni kom hit alltså. Jag är glad... Någon gång skulle jag vilja höra att det här mordet är uppklarat alltså. Och att man verkligen har grävt i de här...

FL 1: Mm, det här förhöret är nu på exakt 50 minuter. Vill du lyssna på det inspelade bandet?

S: Nej.

FL 1: Jag är ganska säker på att det här kommer då att läggas över på en CD skiva.

S: Mm.

FL 1: Och att vi har möjligen skrivit någon sammanfattning om dagens förhör då. Är det någonting du vill avsluta med eller är du nöjd?

S: Nej, jag har levt upp till vad jag skulle göra och jag är tacksam för det.

FL 1: Mm.

S: Jag är ju faktiskt en statens man efter 43 år så man har ju lite skyldigheter tycker jag också.

FL 1: Helt rätt.

23

Pol-2016-01-29 1225 D14460-05-B Förhör med Jan Söderberg.pdf

Förhöret avslutas kl. 13.20 den 29 januari 2016

Lennart Gustafsson krinsp

Dag Andersson krkom

Utskriftdatum 2016-02-11/AD

24

Pol-2016-01-29 1225 D14460-05-B Förhör med Jan Söderberg.pdf