Uppslag:A14124-00

Från WPU
Hoppa till navigeringHoppa till sök


SPANINGSUPPSLAG
i grövre brottmål

Avsnitt
Löpande nr
14124-00
Registrerat
Ad acta
Ej Ad acta-lagt
Avsnittsanteckningar
Uppslagsanteckningar
Till SPC
Åter SPC
SPC Noteringar
PTR
PTR Datum
Ant/enhet
Redov/enhetKort sammanfattning
Med anledning av att han efter på statsminister Olof Palme beordrades till Sabbatbergs sjukhus, dit Palme hade förts
Uppgiftslämnare
Uppgiftsmottagare
Förhöret påbörjat
1991-12-04 08:45
Avslutat


Protokoll fört vid förhör med tf.krkom RIMBORN, Ake Ivar f. ( , tfn ( Anställning: Stockholms pd, POK 5, tfn 08 - 7695500. Förhöret hållet onsdagen den 4 december 1991 med början kl. 08.45 på RKP-A2. Förhörsledare: Krinsp Sören Morberg Förhörsvittne: Ej tillgängligt

Rimborn underrättas om att han skall höras med anledning av att han efter på statsminister Olof Palme beordrades till Sabbatbergs sjukhus, dit Palme hade förts.

var vid tillfället tillförordnad poliskommissarie och åkte i radio5520.

indikteras efter ett konferensförhör.

fråga om vilka arbetsuppgifter Rimborn hade fredagen den 28 februari , svarar han, att han tjänstgjorde som yttre kommissarie i Skärholmens den dagen, men han minns inte om han började kl. 15.00 eller . Det var förutom Rimborn polisinspektör Torstensson, som var chaufför åkte i radiobil 5520, med huvudsakliga arbetsområde inom Skärholmens .

det var dags för att "fika" senare på kvällen, åkte de in till sambands. Rimborn har tidigare tjänstgjort där, varför han ville hålla . När de sitter där och lyssnar på radion så hör de att det föreskottlossning, någon var skjuten på Sveavägen. Först noterade Rimborn inträffade som en händelse som kan hända en fredagkväll, men då polisGösta Söderström efter en liten stund meddelar att det var

Pol-1991-12-11 A14124-00 Ake-Rimborn.pdf

Olof Palme som var skjuten och förd till Sabbatsbergs sjukhus, tog man allvarligt på det hela och Rimborn beordrades att genast åka till sjukhus dit Olof Palme förts. från

uppger att de anlände som förste polisbil till Sabbatbergs sjukhus det skedde inte många minuter efter det att Olof Palme via ambulans an. Ambulansmännen var inte klara med sitt när Rimborn och Torstensson till platsen. Ambulansmännen

brandförsvar, var på väg ut till ambulansen efter att ha forslat in Palme till ett akutrum. Till en början gick det ej att få uppgift om att verkligen var Olof Palme som var på sjukhuset, då läkarna höll på att med honom. Då Rimborn strax därefter fick kontakt med fru Lisbeth i ett rum intill akutrummet, förstod han att det verkligen var Olof som blivit skjuten. Fru Palme var mycket chockad, men kunde säga att var hennes man. I övrigt blev det inte så mycket sagt vid detta första , på grund av att fru Palme var så chockad, skakad och uppriven. Hon var

beskjuten och satt med kappan på i rummet tillsammans med en kvinnlig eller möjligen sjuksyster. B 9916

för detta första möte kan ha varit omkring tjugo minuter eller kvart i tolv på kvällen. Rimborn hade vid detta tillfälle inte träffat annan polis, utan bara samtalat med ambulanspersonalen.

samtalade senare under kvällen med t.f.pkom Lars Christiansson, Rimborn var förste polisman som talade med fru Palme.

fråga om hur Rimborn var klädd den här kvällen, svarar han att han bar svart skinnjacka med koppel. Rimborn är i övrigt precis två meter lång, byggd.

den här kvällen besökte Rimborn fru Palme minst tre, fyra gånger, han gick emellan det rum hon befann sig i till det akutrum där läkarna med Olof Palme.

Pol-1991-12-11 A14124-00 Ake-Rimborn.pdf

Efter den första kontakten med fru Palme ringde Rimborn till sambandscentralen och meddelade att identiteten var fastställd. Då var klockan strax efter

tolv.

Det är i övrigt svårt för Rimborn att komma ihåg exakta klockslag i dag. Det tog minst en kvart för läkarna att konstatera dödsfallet.

Rimborn fick senare under kvällen åka upp till ledningscentralen och verbalt en rapport.

Redan efter ankomsten till Sabbatbergs sjukhus första gången, ordnade Rimborn, uppfattade sig som ende polischef på platsen, så att ytterligare radiooch även personal från SÄK tillkallades dit. Rimborn såg också till att det blev bevakning runt om de olika in/utgångar kring Sabbatbergs sjukhus.

dröjde sedan inte så länge förrän kriminalpolisen och polischef Gösta kom till platsen, liksom anhöriga till fru Palme, bl.a en av sönerna. Welander är bekant med fru Palme, så det var naturligt att han sedan att tala med henne.

direkt fråga uppgav Rimborn att den ende skriftliga utsagan om vad Lisbeth sade till honom denna kväll, är det som står på Anmälan 3, fortsättmed K-nr 23037, under rubriken Uppgifter från Lisbeth Palme. hon talar om två manspersoner som stått utanför familjens lägenhet en efter julhelgen. Båda var mörka och en var ganska så lång. En av bar även en mörk täckjacka. Fru Palme tyckte sig känna igen en männen, just den här kvällen. I övrigt nämnde fru Palme att

Pol-1991-12-11 A14124-00 Ake-Rimborn.pdf

det gällde fru Palmes skador på kroppen, så såg aldrig Rimborn dem. fick veta det genom sjukhuspersonal och han skulle även säkra bevisoch skador på hennes kläder. Rimborn önskade att få såväl kappa som tröja av fru Palme av detta skäl, men det var först när Gösta Welander bad om det som hon överlämnade dessa kläder. Kläderna överlämnades till teknisk som anlänt.

fråga om vilken tid Rimborn lämnade sjukhuset definitivt har han svårt minnas, möjligen kan det ha varit omkring halv två på morgonen. återkallades en gång till sjukhuset då fru Palme ville tala med polisman hon först träffat och det var då Rimborn anser han. Det var vid tillfälle hon berättar om vilka hon misstänkte. Då visste hon om att Olof Palme var död.

vet inte vilken tid han satt i ett rum och samtalade med tf.pkom Christiansson. På fråga om han kommer ihåg någon kriminalpolis som till sjukhuset, nämnde han Agneta Lund. Vid sitt besök på ledningsfanns det flera personer från SĀK där, eventuellt var Sven-Åke där. Samtliga satt i ett inre rum och Rimborn fick avrapportera som var känt från hans besök på Sabbatbergs sjukhus. Det var därefter Rimborn fick återvända till sjukhuset igen, då fru Palme önskade kontakt.

direkt fråga om Rimborn väntat på att bli hörd av polis som arbetade utredningen av mordet på Olof Palme, svarar han "ja, då många andra önskat tala med honom om vad som hände den 28 februari".

har blivit hörd av Juristkommissionen och ett flertal journalister visat stort intresse. Rimborn har valt att inte ställa upp på någon , vilket bl.a haft till följd att tidningen Arbetet, Malmö, "fejkat" intervju med Rimborn, med uppgifter tagna ur Juristkommissionens rapport därefter har man hittat på uppgifter i artikeln. Många personer som egen utredning av mordet, bl.a.

har jagat och jagar Rimborn i dag. Detta för att få upplysningar från Rimborn, men han nekar forttill att ställa upp på någon intervju.

Pol-1991-12-11 A14124-00 Ake-Rimborn.pdf

Folk från Radio och TV och tidningar besökte Rimborns bostad och

Rimborn blev

i tidningen Arbetet kom cirka två år efter mordet, men så sent i februari månad 1991 har medarbetare från radioprogrammet Kanalen varit till honom och försökt provocera honom med att Rimborns "förhör" (notering på Anmälan 3) inte tagits med i förundersökningsprotokollet mot Pettersson.

påpekar slutligen när det gällde det signalement som Lisbeth Palme honom och som först gick ut som rikslarm. Hur det sedan kom att ändras tid därefter. Det är något som Rimborn undrat mycket över. Rimborn har övrigt inget att tillägga, varför förhöret avslutades kl. 09.15.

önskar läsa igenom förhöret i utskrivet skick.

som ovan

Si Morberg den 12 december 1991 kl 09.05 - 09.15 lästes förhöret upp för . Rimborn var nöjd med att konferensförhöret blivit sammanfattat, han ansåg att allt väsentligt fanns med. Rimborn godkände förhöret.

Morberg

Pol-1991-12-11 A14124-00 Ake-Rimborn.pdf