wpu.nu

Televerket

Från wpu.nu

(Omdirigerad från Telefonstation "Jeriko”)


Nämns i flera förhör.

Televerket var en svensk myndighet mellan 1953-1993 och ett statligt affärsdrivande verk (ett statligt företag med inkomster och egen verksamhet) som de facto hade monopol på telefoni i hela Sverige, även om något monopol i strikt lagteknisk mening aldrig existerade.

Det grundades genom regeringsbeslut i februari 1853 som Kongl. Elecktriska Telegraf-Werket. Namnet förenklades 1871 till Kongl. Telegrafverket och 1903 ändrades stavningen till Kungl. Telegrafverket. Under 1946 togs ”Kungl.” bort och till hundraårsjubileet 1953 kortades namnet till Televerket.

Organisation och ledarskap

Generaldirektörer
Tid Namn Anteckning
1928-1938 Adolf Hamilton Kungl. Telegrafverket
1939-1942 Helge Ericson Kungl. Telegrafverket
1942-1965 Håkan Sterky Telegrafverket, Televerket
1949 Tage Erlander I juni 1949 skrev statsminister Tage Erlander för hand ner en fullmakt på statsministerns brevpapper till Telegrafverkets generaldirektör Håkan Sterky att ingå i motståndsrörelsens ledning
”Härmed uppdrar jag åt Eder att tillsammans med andra av mig utsedda personer bilda ett utskott med uppgift att planlägga en motståndsrörelse ("Stay-Behind") avsedd att träda i funktion om någon del av landet skulle bli ockuperad.”
1966-1977 Bertil Bjurel Televerket
1977-1993 Tony Hagström Televerket


I utredningen

Uppslag i WPU
Avsnitt/ Dok. Rubrik
A7722 PM Om kontroll 1987-10-27 av utgående samtal från samtalsautomater belägna Sveavägen 45 vid Grand, och Sveavägen 72 samt från konditori Mon Cherie.
A9486 PM Televerkets PM 1985-01-22 angående avlyssning av telefon.
SOU1999:88
sid. 318-319
SOU Om f.d. pinsp Carl Gustaf Östlings anställning som säkerhetschef vid Televerket Radio juni-dec 1986.

Dok: PM = Promemoria, SOU = Statens offentliga utredningar


Om Televerkets telefonautomater

Televerket hade 1986 telefonautomater installerade utomhus i offentliga telefonkiosker och inomhus i offentliga inrättningar som restauranger och biografer exv. biografen Grand för att användas som allmän samtalsapparat.

Vid telefonautomaten fanns ofta en telefonkatalog över det fasta nätets abonnenter med deras "gatu"-adresser.

1974 Telefonkatalog Stockholmdelen A-M

Från telefonautomaten kunde man ringa till andra telefoner i det fasta nätet liksom till mobiltelefoner i NMT-nätet. Personer kunde också nås via personsökare. Telefonautomaten aktiverades med mynt.

Genom att beställa samtal från en teleautomat via Televerket kunde man ringa till en annan automat, varsom helst i Sverige. A7722-01

Under mordkvällen gjordes observationer av personer vid telefonautomater.

Observationer vid telefonautomater
Datum Händelse Källa
Morddagen/ kvällen Observationer
22:50 Man med libanesiskt utseende i telefonkiosken vid biografen Grand.
Sign: 30-35 år gammal, 175-180 cm lång, mörkt lockigt hår, normal kroppsbyggnad. Välklädd i beige poplinrock.
L1061-00-B
L1061-01 (skiss)
Max Dager
23:05 (cirka) Filmen "Bröderna Mozart" slutar på biografen Grand och makarna Palme lämnade biosalongen. L1546-00 Om filmerna
L10793-01 Om tider
Telefonkiosker Sveavägen & Tegnérgatan. Skiss av Sthlm pd Tekniska rotel (KKT). (L10793-01)


Televerket och Sveriges totalförsvar

Televerket var också en del av det svenska totalförsvaret med ansvar för den civila telefon- och telegrafi-infrastrukturen.

Televerket hyrde även ut ledningar till försvaret. Detta innebar att det civila och militära försvarets verksamheter samverkade i gemensamma totalförsvarsoperationer, med syfte att skydda och säkerställa samhällsviktiga funktioner.

K-företag eller Krigs- och krigsviktigt företag
Televerket var klassificerat som ett K-företag eller Krigs- och krigsviktigt företag då dess produktion av tele-tjänster var av stor vikt för totalförsvaret.

Höjd beredskap
I syfte att stärka rikets försvarsförmåga kan regeringen fatta beslut om att höja beredskapen.

Vid höjd beredskap eller på annan grund var Televerket skyldig att fortsätta sin verksamhet, i syfte att säkra krigsviktig tjänsteproduktion vid krig.

Detta kan ske med anledning av krig utanför Sveriges gränser, om Sverige riskerar att hamna i krig eller om Sverige precis varit i krig.

Beredskapen kan då höjas till antingen skärpt beredskap eller högsta beredskap.

Vid skärpt beredskap skall kommuner, landsting och i vissa fall även privata företag vidta åtgärder kring bemanning, resurshållning och planering i den utsträckning staten kräver.

Vid högsta beredskap, det tillstånd som infaller om Sverige befinner sig i krig, omfattar totalförsvaret all den samhällsverksamhet som ska bedrivas, exempelvis logistik och hushållning.

I fredstid bedrivs totalförsvarsplanering där de berörda aktörerna förbereder och planerar för att kunna verka i höjd beredskap och ytterst i krig.

Vid mordet på Sveriges statsminister Olof Palme höjdes inte beredskapen i Sverige.



Källor / Referenser

Datum Rubrik / Länk Källor
Sveriges totalförsvar Wikipedia
svenska
1945 - Civilt försvar i Sverige Wikipedia
svenska
K-företag (krigsviktigt företag) Wikipedia
svenska
1953-1993 Televerket Wikipedia
svenska
2009-07-05 Televerket Bergrum
Mats B.


Förekommer i wpu

… ytterligare resultat