Uppslag:A14205-02-A

Från WPU
Hoppa till navigeringHoppa till sök


SPANINGSUPPSLAG
i grövre brottmål

Avsnitt
Löpande nr
14205-02-A
Registrerat
1992-01-21
Ad acta
1993-09-23
Avsnittsanteckningar
Uppslagsanteckningar
OSTLING,KJELL,PINSP/VD3,JAN HERMANSSON,PA/VD3 MFL
Till SPC
Åter SPC
SPC Noteringar
PTR
PTR Datum
Ant/enhet
Redov/enhetKort sammanfattning
Den aktuella kvällen tjänstgjorde Djurfeldt i C-turens pikét 3230.
Uppgiftslämnare
Uppgiftsmottagare
Förhöret påbörjat
1986-03-11 12:30
Avslutat


Den aktuella kvällen tjänstgjorde Djurfeldt i C-turens pikét 3230. Befalhavare var pinsp Kjell Östling och de övriga i gruppen utgjordes av pa Leif Svensson, förare, Peter Wikström, Jan Hermansson, Claes Gedda. Tid tiden strax före laznet om attentatet hade pikétbussen befunnit sig i området Davi Bagares gata - Malmskillnadsgatan. Djurfeldt bor på Regeringsgatan 76 och hade sin personbil ™ 1500 parkerad utanför nr 103. Han var tvungen att flytta den inför natten och av den anledningen körde man till området. Djurfeldt tog sin bil och körde sedan ned till Birger Jarlsgatan - Rådmansg Döbelnsgatan - Kammakargatan - Johannesgatan. Pikétbussen följde efter hela tiden. Da han kom till korsningen med David Bagares gata såg han att det inte fanns några parkeringsplatser på sträckan upp mot Malmskillnadsgatan,dvs 1 kör riktningen. Han körde då ut i korsningen och backade ett 15-tal meter österut på D.B.gatan där han parkerade. Vid detta tillfalle fanns inte några container eller någon byegbarrack på platsen. De kom dit mellan tisdag och fredag i förra veckan. Han klev in i pikétbussen som sedan i sakta mak framfördes Malmskillnadsgatan söderut t111 Brunkebergstorg. De såg inga personer i området Johannesgatan-Davi Bagaresg -Malmskillnadsgatan, Tär de befann sig mitt framför entren till Riksbanken larmades skottlossningen ut.Ab 1230 fick jobbet och svarede med positionsangivelse "Norra Bantorget". I lamet sades att en man var skjuten i korsningen av Sveavägen-Punnelgatan, Själva hade de redan börjat åka mot platsen. Pinsp Östling anmälde att de också åkte. De har en ny Ford Econline som accelererar som en personbil och föraren"stod på" med blåljus och siren.

Pol-1986-03-11 A14205-02-A Claes Djurfeldt 3230.pdf

De hadezött ljus i korsningen med Kungsgatan men det fanns en ledis 111 så de saktage endast ned lite grand, På platsen fanns redan en rb med pkom Söderström. Den stod på trottoaren vid tunnelbanenedgången. Pikétbussen stannade på gatan. Till en börjad satt de kvar några sekunder inne i bussen, men fick sedan direk tiv att spring Tunnelgatan not beinskillnadsgatan eftersom gämingsmannen försvunnit åt det hållet.Djuzfeldt uppskattar att de endast hade varit på plats i tio sekunder innan de påbörjade sitt förföljande. Djurfeldt och Keriansson sprant till höger om baracker som står på Tunnelgatan omedelbart väster om Luntmakargatan. De andra spreng på andra sidan. Precis vid Lartmadarratan mötte de en kvinna och en maniMannen var utlänning och slängde sis mot väggen och sträckte uop hande ma. De frågade den om de hade se någon springa förbi, vilket de hede. Kvinnan var 30-35 år och mannen 30-40 år. ( Nieminen och Zahir, det'medelålders paret") De sprane alla fyra vidare till trappan, Djurfeldt tog rulltrappan som gick Igång och han spraas loptor. Nr han kom upp på Malmskillnadsgatan stod de tre aä сa och sås sis kring gra sekunder. Wikström och Gedda rusade åt vänstor bont not Johannes Kyrica. Djurfeldt och Hermansson sás en kille på David Beganes sata 1 jämnd med Johannesgatarl, Killen tvekade som om han skulle fortsätta i sin faxdriktning, dvs mot Regedingstatan, eller om han skulle komma tillbaka.. De mötte honom halvvägs mellan Malmskillnadsgatan och Johannesgatan. Mannen är identisk med vittnet Lasse" Jeppsson). I samma stund kord on poliabil upptör David Bagares gata från Regeringsgatan. Djurfeldt vill minnas att det var pkon Dalsgaard, Vittnet uppgav att han hade spmingit efter mördaren. Pa Hermensson tog med sig vittnet tillbaka till brottsplatsen. Djurfeiat fortsatte halvspringande fram till kons in en med Reverings atan. Ian sås inte till ngon person. De trodde i det läget att de hade gäringsaannen alldeles franfo: sis, vilket inte stämde. Djurfeldt tro de att gäminssmannen inske tryckte i någon port och avvaktade derfor tills Hecuensson hade kommit tillbaka, vilket skedde inom 2-3 minuter. De ick sed nealor backen till den kurdiska klubben sou lis er strax väster om trapporna på David Bagares Gala. De az inge spår på gatan eller i portama.

Pol-1986-03-11 A14205-02-A Claes Djurfeldt 3230.pdf

De hade ingenting sett. llan vet inte om de hadevazit nere på Bir er Jarlsgatan. Djurfeldt och Hemansson var inte i kontakt med nägra trafikvakter. De fortsatte sitt sölande Regeringsgatan söderut och tog trapporna ned till Kunsgatan vilket lezef011 vara en idealisk flyktväs. Närde kom dit fann de att de varit på jakt i 15-20 minuter och övergick till ett mera allminnt sökande. De frågade alls dörrvaktmästama på restaurangerna på Kungsgatan coh de sett någon som motsvarade beskrivningen och vidgade efterhand söleningsområdet men utar resultat. Efter en timme återsamlades pikétstyrkan på Sercels

Pol-1986-03-11 A14205-02-A Claes Djurfeldt 3230.pdf