Uppslag:DA21183-07

Från WPU
Hoppa till navigeringHoppa till sök


SPANINGSUPPSLAG
i grövre brottmål

Avsnitt
Löpande nr
21183-07
Registrerat
2019-12-19
Ad acta
Ej Ad acta-lagt
Avsnittsanteckningar
2019-12-18 uppger att aktuell wakie talkie inte finns någor antopsmummer och därmed inte går att spåra il tidgare gare
Uppslagsanteckningar
Till SPC
Åter SPC
SPC Noteringar
PTR
PTR Datum
Ant/enhet
Redov/enhetKort sammanfattning
Undertecknad var i kontakt med Lotta   vid Post och Telestyrelsen, PTS, den 30 oktober 2019, för att få hjälp att efterforska ägaren till inlämnad Walkie Talkie.
Uppgiftsmottagare
Förhöret påbörjat
2019-12-18
Avslutat


DA-21183-07

2019-12-18

DA-21183Eftersöka tidigare ägare till inlämnad walkie talkie.

Undertecknad var i kontakt med Lotta vid Post och Telestyrelsen, PTS, den 30 oktober 2019, för att få hjälp att efterforska ägaren till inlämnad Walkie Talkie. Lotta lämnade ett skriftligt svar den 4 november 2019 (se mail). Lotta hänvisade också vidare till Lars-Erik 08- , som idag kontaktades av undertecknad. Han kunde inte ge ett direkt svar utan hänvisade till Ulf 070- Vid samtal med Ulf samma dag uppgav han efter att ha fått information om aktuell walkie talkie att det inte går att söka rätt på den tidigare ägaren då det på walkie talkien inte finns något anropsnummer.

SHBM

Sven-Åke Blombergsson

Pol-2019-12-18 DA21183-07 Fråga-PTS-ägare-upphittad-WT.pdf

Sven Ake Blombergsson Från: Lotta <Lotta. @pts.se> Skickat:

'aen 4 november 2019 09:45 Till:

Sven Ake Blombergsson Ämne:

SV: Förfrågan arkiv

Hej hej,

Lite kort vad jag har luskat fram.

RI 3018/83 är ett typgodkännandenummer som tillverkaren av Walki Talkien fick av Televerket eftersom ali radioutrustning var tvungna att bli godkända av Televerket innan de togs i bruk. Ri= Radiolaboratoriet och 3018 är produktens godkännande nummer. Det betyder att alla de Walkie Talkies av samma typ fick det numret. 83 står för året de godkändes.

Vi har inget register kvar från den tiden men radion var ju tillståndspliktig så det borde finnas en ansökan och ett tillstånd på den. När PTS bildades 1992 och övertog verksamheten från Televerket så tog man inte med något arkiv utan det lämnades kvar på Televerket. Allting var ju i pappersform då. Det vi tror är att det arkivet borde finnas i riksarkivet nu. Frågan är bara hur det har arkiverats, om man kan söka per tjänst eller om man måste gå per år. En fördel är ju att det i så fall "bara" är knappt tre år som man måste söka på. Vi är även lite osäkra på hur själva ansökan såg ut och om man var tvungen att uppge serienummer på radion man sökte tillstånd för. En som kanske skulle kunna svara och kanske ge lite mer information är en pensionerad PTS/televerkare som heter Lars-Erik Jag har inte hans nummer men jag vet att han bor i Ett annat långskott vi har är att ni kanske skulle kunna prata lite med någon på radioamatörföreningen som finns på tekniska museet. Radioamatörer är ju oftast "radionördar" och har koll på det mesta.

Krya på dig!

Mvh Lotta Från: sven-ake.blombergsson@polisen.se <sven-ake.blombergsson@polisen.se> Skickat: den 30 oktober 2019 13:59 Till: Lotta <Lotta :@pts.se> Ämne: SV: Förfrågan arkiv

Toppen!

Stort tack så länge.

Från: Lotta Dpts.se Skickat: den 30 oktober 2019 12:06 Till: Sven Åke Blombergsson Ämne: SV: Förfrågan arkiv

Hej Sven-Åke, Tack för informationen, jag ska luska lite med våra gamla televerksjobbare som finns kvar på myndigheten för att se om någon har en aning om vart det kan finnas information. Jag återkommer så snart jag vet lite mer.

1

Pol-2019-12-18 DA21183-07 Fråga-PTS-ägare-upphittad-WT.pdf

Mvh / Lotta

Från: sven-ake.blombergsson@polisen.se <sven-ake.blombergsson@polisen.se> Skickat: den 30 oktober 2019 11:44 Till: Lotta <lotta C> Kopia: hans.melander@polisen.se Ämne: Förfrågan arkiv

Hej Lotta,

Skickar enligt ö.k. per telefon idag bakgrundsinformation och vad vi eftersöker.

Jag har varit i kontakt med privatpersonen Åke 070/ , som är kunnig på äldre Walkie Talkie och tillstånd m.m. Han i sin tur har pratat med dig och han gav mig dina kontaktuppgifter.

Vi inom Palmegruppen har fått in en Walkie Talkie med serienummer 8516813 och som är märkt med Televerket nr RI 3018/83. Radion hittades enligt uppgift i centrala Stockholm dagarna efter mordet på Olof Palme och vi eftersöker nu mer information om den. Om jag förstod Åke rätt så fick varje Walkie Talkie ett tillstånd som är kopplad till en unik radio. Även en speciell anropssignal skall ha tilldelats. Det var även så att varje modell av Walkie Talkie som skulle brukas i Sverige måste bli godkänd av Televerket. Åke trodde att det måste finnas ett tillståndsarkiv med information. Åke hade även talat med en kvinna vid namn som arbetar som registrator hos er.

Åke trodde att den nu aktuella Walkie Talkien var från 1983. Olof Palme mördades den 28/2 1986.

Jag hoppas att ni kan få fram uppgifter om Walkie Talkien och vi är intresserade av alla uppgifter som går att få fram; typ vem/vilka har köpt in den? Vem/vilka har nyttjat den? Vem/vilka stod för tillståndet? När togs den i bruk och när upphörde ett eventuellt tillstånd? Om ni inte har några uppgifter hos er är vi tacksamma för information om hur vi i så fall kan gå vidare. Jag har idag pratat med Åke och det är ok från honom att ni kontaktar honom om ni har några frågor om hur rutinerna kring licenser/tillstånd och så var förr.

Med vänlig hälsning

Sven-Åke Blombergsson Nationella Operativa Avdelningen Utredningsenheten/Palmegruppen 0761- 010-563 64 62

2

Pol-2019-12-18 DA21183-07 Fråga-PTS-ägare-upphittad-WT.pdf