Uppslag:D11614-01-C

Från WPU
Hoppa till navigeringHoppa till sök


SPANINGSUPPSLAG
i grövre brottmål

Avsnitt
Löpande nr
11614-01-C
Registrerat
2001-09-14
Ad acta
1993-11-03
Avsnittsanteckningar
Omreg från D6750-11
Uppslagsanteckningar
ANONYM, ANG   SLAGN),D6750-I(LÅN TILL SÄK)
Till SPC
Åter SPC
SPC Noteringar
PTR
PTR Datum
Ant/enhet
Redov/enhetKort sammanfattning
I den så kallade "Palmeutredningen" med anledning av bland annat tidningsuppgifter, där Utriainen påstås ha uttalat sig veta vem som har skjutit statsminister Olof Palme
Uppgiftslämnare
Uppgiftsmottagare
Förhöret påbörjat
1993-09-14 10:00
Avslutat
1993-09-14 15:15


Protokoll fört vid förhör med ( Utriainen, TURE (  bor I Anställd

Förhöret hållet tisdagen den 14 september 1993 med början klockan 10.00. Förhörsledare: krinsp Sören Morberg. Förhörsvittne: krinsp Egon Berger.

Utriainen underrättas om att han upplysningsvis skall höras i den så kallade "Palmeutredningen" med anledning av bland annat tidningsuppgifter, där Utriainen påstås ha uttalat sig veta vem som har skjutit statsminister Olof Palme.

F

Förhörsledare krinsp Sören Morberg Utriainen, Ture Förhörsvittne krinsp Egon Berger

B

F: Ja Utriainen, kan du på en gång här svara på frågan vad du säger at det som står i tidningen, att du skulle ha sagt dej veta vem som har skjutit Olof Palme?
U: Omöjligt, eftersom jag inte vet det.


F: Har du någon aning om vem det är som har lämnat såna uppgifter till pressen?
U: Ja, det vet jag.


F: Och vem är då det? F. Hur känner du då?
U: Ska vi dra alltihop?


F: Ja, kan du sammanfattningsvis....?
U. Mm, sammanfattningvis. Han var under en tid anställd på samma ställe som mej, det vill säga

Och det var en kort

som

Ma 011674

Ann

bylo om bilute and som fortitringatilad.

Ex 2: Till Spaningschefens parmi ne-fold inom avsnitt)

22

Hao

Pol-1993-09-14 1000 D11614-01-C Förhör med Ture Utriainen.pdf

period tills han av nån anledning inte fick vara kvar där. Och vad jag vet efter det bara, så hade han då bestämt sig för att samtliga som var kvar dom var ju fullständigt värdelösa personer etc. etc. Och eftersom jag då har ägnat en god tid här, ett antal år att få fram vem det är som över huvudtaget har hittat på dom här uppgifterna om mej från start och vem det är som har hållt på då som jag ser det, trakasseraat med bland annat då med anledning av det jag säger, dom har ringt till mina tidigare arbetsgivare, dom har ringt till vänner och bekanta, dom har ringt till släkt, så lyckades jag få tag på just den här

och genom att jag träffade hans syster, som har berättat väldigt utförligt för mej vad det här är för person, så att jag tror mej ha bästa grund i världen för att veta var det

här kommer ifrån. F: Var du nån sorts chef över honom då när ni jobbade på..?
U: Ingenting sådant. Han jobbade på-, det hände väl nångång att vi jobbade tillsammans, men han var-, nej, vi hade samma typ av tjänst.


F: Det figurerar ett fotografi här.
U: Hm.


F: Och där du skulle då ha pekat på det och sagt, att en av dom här är det som har skjutit Palme. Hur förklarar du det?
U: Från så-, jag sköt i svartkrut då alltså, och då hade jag ett foto taget därnerifrån med ett antal bänder ifrån (ohörbart) som också sköt med svartkrut. Det är alltså ett stort vitt moln så här då, svarkrutsmoln va och så står det då ett antal jordbrukare på bilden. Jag höll i kameran där, och att dom över huvudtaget skulle ha varit-, men det är alltså, den bilden nu den hade jag alltså på väggen för jag tyckte om den, jag hade fått den förstorad av min dåvarande sambo, så jag hade den som en tavla på väggen, jag tyckte om den där. Och den hade ju han säkert sett också eftersom jag hade kvar den där bilden även efter det att jag inte längre bodde ihop med den där sambon, jag bodde i en annan lägenhet. Och den här killen han var ändå hem till mej vid några tillfällen. Han brukade-, ja.


F: Var ni kamrater i alla fall?
U. Jag trodde det i varje fall, eftersom han hade konstant ont om pengar till

exempel och han var hem till oss och åt och han-, ja, över huvudtaget, han

tyd om blurkaitan arwandin som fortuittringblad.

EX 2. Till spaningschefens pärm (unr-följd inom avsnitt)

Pol-1993-09-14 1000 D11614-01-C Förhör med Ture Utriainen.pdf

dök upp.

umgicks en del. Även om min flickvän inte gillade honom särskilt. F: Din flickvän talar du om, vad heter hon? (chörbart) tala om det egentligen? F. Ja, det kunde vara bra att du talar om det tycker jag. Det är inte din flickvän längre menar du?
U: Nej.


F: Anledningen är att jag säger det är att vid det tidigare förhöret som hölls med dej då fick du frågan om vad du själv gjorde den 28/2 -86.
U: Jaha, nej men det här är senare va. Så att den flickvän jag hade då och den som jag hade i samband med att jag umgicks med det var inte samma person ena.


F: Nej, nej.
U: Utan det var i det första fallet då, som jag då hade med. och sen var jag med i samband då med att


F: Det kan inte vara så att ni festade ihop och så där och att du då i fyllan och villan nångång hade sagt nånting åt det hållet för att göra dej intressant eller nåt?
U: Långt ifrån otroligt i och för sig, men........ Ja, jag vet inte vad jag ska svara på det. Det är väl möjligt kanske, det är väl det enda jag kan säga. Men just dom här killarna som är på det där kortet, att jag skulle ha sagt..... ......Ja, jag håller det inte för särskilt troligt ärligt talat, det gör jag inte.


F: Och vilken tidpunkt, sa vi det? Var det du var på ( och sköt med dom här jordbrukarna?
U: Nu ska vi se. Det måste vara-, Vad blir det? Sommarn då för sju år sen alltså.


F: Ja, det är -86 ellerV. Ja, nåt sånt ja, som kortet togs då alltså. F. Ja. Om vi tar Palmemordet som en händelse som dom flesta kommer ihåg. Var det före eller efter det?
U. Du vet, för mej var inte det nån viktig referens, eftersom mitt liv har

definitivt inte cirkulerat kring den händelsen om man säger så. Jag har inte betraktat det där som nånting särskilt betydelsefullt i mitt liv

då ja,

Wys of cum blankandien atvärda som fortalitrangabad

Ex 2: Til spaningschefens pütm i ne-följd inom avsnitt)

Pol-1993-09-14 1000 D11614-01-C Förhör med Ture Utriainen.pdf

förrän numera så att säga och det är då definitivt inte genom min förskyllan

så att säga. F: Vi kan återkomma sedan om det här datumet och vad du gjorde då, och gå över här att tala om Jag vill att du berättar allt du vet Var begreppet kommer ifrån och när det skapades och av vem det har skapats?
U: Aftonbladet i så fall eller vem som helst alltså. Bland det jag blev mest betryckt över det var hur dom kunde komma och påstå nånting sånt där som förefaller så otroligt utstuderat.


F: Under dina år i var det också. Det var då jag där. F. Men då du sköt där i
U: Ja, det var en ganska kort period egentligen. För att det var-, kan he varit-, jag höll på och sköt där borta. Du vet, det hör till saken också att jag var den enda som höll på med svartkrut där, så jag hade ju egen nyckel till grinden till den där skjutbanan där. För det första så, den skjutbanan den användes ju av dom där som sköt med grövre vapen och när dom var där så kunde inte jag vara där för att jag behövde 25-metersbanan och då hade dom stått och skjutit bakom mej i så fall.


F: Är det Magnumklubben eller vad man ska kalla....?
U: Det är samma sak där. Det är ju också en sån där sak som jag nu påstås vara med i och det gör mej nästan lika arg det, för att jag har ägnat mej åt svartkrut.


F: En rak fråga. Uttrycket har du hört det då när du höll på och sköt däruppe?
U: När jag höll-, ja, när jag höll på och sköt däruppe......


F: Det skall ju betyda När hörde du det uttrycket första gången och av vem?
U: Det var i och för sig i det var det, men av vem... ..(paus). Inte en aning.


F: Men ingick du i den gruppen dä?
U. Nej, definitivt inte. Vid den tiden var jag medlem i

och det är i och för sig nog suspekt i det området där jag bodde, där jag till och med fick höra att jag höll på med narkotika bara för att det bodde negrer hos

Pol-1993-09-14 1000 D11614-01-C Förhör med Ture Utriainen.pdf

mej. Jag hade

hos mej en tid och det fick ju grannarna till att det var ju kurirer som sprang där. F: Du kan inte förklara närmare om här. För att det finns ju uppgifter här som säger att den här gruppen då skulle specialtränas för att man skulle likvidera personer som man inte tyckte om, och en av dom personerna på den här-, ja, om jag skapar ett nytt begrepp n
U: dödslistan skulle då vara Olof Palme. U. Ja, nej det har jag inte nån aning om.


F: Det svör du på?
U: Absolut. Garanterat. Skulle jag känna till nån sån organisation, låt vara att jag vid den tiden inte hade nånting med den här verksamheten att göra, men jag misstänker nog att jag hade förmodligen tagit kontakt med nån då som hade fått anledning att kolla på det i så fall. dant


F: Vi kan lämna då och gå över till den 28/2 1986. Vid förhöret med dej då som hölls
U: I Örebro.


F: I Örebro ja, den 24 april 1990. Då uppgav du att du var ensam hemma och att var tillfälligt bortrest.
U: Mm.


F: Och om man sedan går tillbaka eller framåt i tiden nu till härom veckan då det sändes ett program på TV, så nämnde man där att du hade varit på diskotek.
U: Mn. Eller nånting sånt.


F: Eller någonting sånt. Då är min fråga till dej alltså. Vilken version är den rätta nu?
U: Bägge naturligtvis, eftersom jag på kvällen innan hade varit ute och sen låg jag och sov. Jag kom hem på kvällen och gick och la mej. Det är ju exakt samma som jag ser det, eller?


F: Ja, det är jag som frågar dej det. då, var befann sig hon då? Här står det att hon var bortrest.
U: Jag tror att hon var i Stockholm tror jag faktiskt. Jag tror han var nere och höll på med några hästar eller nånting här nere.


F: Det är inte som Aftonbladet säger i sin artikel här, att hon var på BB och födde barn? Iya ej om blankan arwands tom fortsättningsblad. Ex 2 Till Spaningschefens pārm (i nr-följd inom avsnitt)

Pol-1993-09-14 1000 D11614-01-C Förhör med Ture Utriainen.pdf

U: När ( föddes så satt jag en meter därifrån och vårdpersonalen fick koncentrera sig i att hålla i mej för jag var på väg att svimma då jag. Så att den händelsen den kommer jag ihåg, det övriga här det får jag faktiskt försöka gissa mej lite till vad det är frågan om.


F: Då vet du också vilket födelsedatum har?
U: Ja, det var ju men vad är det frågan om?


F: Var det | 
U: Visst är det väl det.


F: 1 är född?
U: Ja, nu har du gjort mej så förvirrad så nu vet jag inte ens det längre.


F: Ska vi ta en liten paus då?
U: Vi gör det. som


F: Förhöret återupptas klockan 10.25. föddes på ( sa du och du var med under födelsen i alla fall?
U: Mm.


F: Vi får väl se här vad datan säger här om födelsedagan, den exakta. Kan du redogöra för ytterligare en gång när du fick veta att Olof Palme hade skjutits?
U: Mm. Jag låg hemma i sängen och sov och jag minns att hon var inte hemma då, det var tomt bredvid. Och killen som ringde det är en som heter | ifrån och det är en sån här grabb-, jag hörde inte ofta av honom men han ringde då i varje fall och sa då, att har du hört vad som har hänt? Nej, jag hade inte hört nånting. Och så säger han då att dom hade skjutit statsministern, och jaha, så pratade vi om det en stund och sen klev jag upp för det var ju en så där-, vad är det här för nånting? En mycket märklig händelse då förstås. Det var det enda som var, men hon var inte hemna då i varje fall och jag var definitivt inte på BB heller när han blev skjuten, det vet jag.


F: Vi har gått igenom här att det här fotografiet från då där det var lantbrukare som d
u-, kände du dom väl egentligen? U. Nej det gjorde jag inte. Det var min dåvarande flickväns bekantas bekanta på

  • Hyde som blication and comfortsittingstad

Ex2 Till spaningschefens pärm (i nr-följd inom avsnity

Pol-1993-09-14 1000 D11614-01-C Förhör med Ture Utriainen.pdf

nåt sätt.

är ju trots allt ganska litet och sen-, jag vet inte hur jag hade hört talas om att dom höll på med sånt, men..... F: Så du var nån sorts gäst där hos dom?
U: Javisst alltså.


F: Om vi går tillbaks till igen då och dom här skyttekamraterna däruppe. ihåg Kommer du att om det fanns personer där som uttalade sig nåt hätskt mot Olof Palme? Ja hätskt alltså det-, sånt lägger man inte på minnet egentligen, men jag kan väl säga att nog var det många i min bekantskapskrets som inte var socialdemokrater, definitivt. Men som sagt, utav dom som jag umgicks med däruppe det var egentligen bara han som väl var sekreterare i den där skytteklubben och det var genom att jag fick nyckel utav honom till skjutbanan. I övrigt så umgicks inte jag med nån på grund av att jag var den enda som höll på med svartkrut. F. Och vad heter den här som gav dej nyckel då?
U: Han hette ( tror jag, ( ja. Han hade nåt sånt här ( eller nånting i ( då en tid.


F: Vi var inne tidigare på det här om du när du druckit sprit eller så där kunde uttala dej om saker-, ja, mer eller mindre på allvar. När det gäller politiken, du hur är du som person då och kanske når du har druckit sprit. Pratade då ofta om politik då och hade synpunkter på hur samhället såg ut idag och så vidare?
U: Ja, det var nog värre då tror jag. Framför allt på grund utav dore konflikter vi hade med grannarna dāruppe, det tror jag. Jag var den enda som hade Svenska Dagbladet och resten hade Länstidningen, så det syntes på brevlådorna redan i det här radhusområdet. Det var rätt, rött, rött, rött, rött och så var det min lapp blå. Och som sagt vad, jag var egen företagare och vad var dom för nånting? Halvtidsarbetande och arbetslösa misstänker jag och ett synsätt då med-, ja, hela den här apparaten med näbbkängor, ulltröja, runda glasögon och ryggsäck, det är inte min modell riktigt.


F: Nej, jag förstår hur du menar. Så du kände dej ganska ensam på den ſ då?
U. Det kan man lugnt säga, och jag ville inte ha nånting med dom och göra över

huvudtaget. Och det var ju nånting som hade förstärkts under högskoletiden

tyd om bioritten aninda com fotodttriagabad.

Ex 2: Till spaningschefens parm (i nr-fold inom avsnitt)

Pol-1993-09-14 1000 D11614-01-C Förhör med Ture Utriainen.pdf

också, eftersom högskolan låg i ( där jag gick, den var då styrd utav ( som det hette. Dom hade tagit ansvar, som dom såg det för kårfullmäktige medan startade nåt som hette ( för att polarisera det hela litegrann och försöka få fram ett val till kären. Och där var det fajt på kniven, det kan man lugnt säga. För att dom här vänstermänniskorna dom sa till exempel att ekonomi kan man inte lära ut med mindre än att det är marxistisk ekonomi och sånt fick ju mej att gå i taket naturligtvis. Och vi hade ju diskussioner i kårfullmäktige och hit och dit, så jag hade väl onekligen lärt mej ett visst sätt att argumentera, det kan jag inte förneka. För att på högskolan då, det var om vi ska prata om militanta grupper och

hätska uttalanden så hittar du dom där. F. Men det här gör inte menar du-, har inte med saken att göra att du skulle

kunna tänka dej att ingå i nån grupp som hade planer på att avliva dom som

inte tyckte som du och dina kamrater? U. Då skulle det väl inte bli många kvar om alla tänkte så va, det är väl

alltid på det sättet. Jag inbillar mej fortfarande att demokrati trots allt är nånting som man ska ägna sig åt. Det är nånting som man ska försvara med alla medel, och det är främsta anledningen till att jag har varit emot ( som jag har varit. För att det kan jag väl säga, det är väl ingen hemlighet heller, att jag är en ( , helt klart. Och jag skäms inte speciellt mycket för det heller, tvärtom vill jag påstå. Men att gå så långt så att man då ska så att säga avsätta en demokratiskt tillsatt statsminister med dom metoder som nu nån har tillämpat här, steget

är onekligen ganska långt däremellan, så ser jag det. F. Ja, jag tycker vi slutar där.

F. Har du något ytterligare att säga? Vill du kommentera vad som har hänt dej,

och då tänker jag efter dom här påståendena och beskyllningarna, om du kan

sammanfatta vad du har fått utstå då ifrån press och massmedia. U. Dom har ju som jag ser det i egentlig mening förstört mitt liv ganska väl

nu på slutet här. Det här var kulmen på nånting som har pågått en lång tid. Jag har i princip varit förföljd kan jag säga, eftersom dom har ju ringt

yam bluzetten van een forskning old

Ex 2: Till spaningschefens pärm (i nir-följd inom avsnitt)

Pol-1993-09-14 1000 D11614-01-C Förhör med Ture Utriainen.pdf

både till mina anhöriga, dom har ringt till vänner, tidigare arbetskamrater och ställt utomordentligt ledande frågor. Till exempel till "Hur fan kan ni ha en sån typ anställd hos er." Alltså en chef som dom säger så till utan att närmare gå in på då vad det rör sig om. Så att han får komna till mej och fråga, "Vad är det frågen om, vad har du gjort för nånting?" Den känslan (ohörbart), att man så att säga på nåt sätt har gått omkring under falska förespeglingar eller missbrukat förtroendet för personer som jag känner både personligt starkt för och högaktar inom jobbet. Det är fullständigt förödande. Och det dom här psykningarna som det har inneburit dä under ganska lång tid. Lustigt nog alltså, på nåt sätt, de här skriverierna i Aftonbladet och alltihop det här med Länstidningen och Östersundsposten, det har gjort att nu är det på nåt sätt-, nu är det slut. Dom kan inte göra mej nåt mer nu för nu är det öppet. Nu har dom gjort all den skada dom kan så nu kan jag se att det är över. Så litegrann är det en lättnad. Men samtidigt, dom har ju-, dom har förpestat min tillvaro rakt igenom. Det här var värre än-, ja, som jag sa till dej förut här, att jag inbillar mej att det hade varit bättre om jag hade gjort nånting konkret som jag hade blivit hörd för och häktad för och så att säga dömd för. Då hade jag fått bättre skydd av massmedia än vad jag har fått i det här sammanhanget. Vänner har ringt och sagt, att efter tredje raden som dom läste i Länstidningen så förstod dom att det var jag. Och den typen av diskretion den..-... ja... jag

har nog fått. F. Ja. Du har inget ytterligare i sak att tillägga nu? U. Ja, mer än då att jag tror mej veta vilka det är som har kokat ihop alltihop

och det är väl onödigt att dra det nåt mer (chörbart). F. Ja, en kort fråga. Har du personligen nu efteråt fått någon kontakt med den

här I då, som du tror det är? U. Oja. Visst. F. Går han med på att det är han som ligger bakom? U. Jag har ju försökt att få honom då så att säga att medge det här, vilket

inte har gått. Däremot hans syster och före detta flickvän, som han likaledes då har misshandlat och-, ja, det här är ju ett fenomen av utav första ordningen rent ut.

ம yambeeramanidaamaraamiya

Ex 2. Till spaningschafers pårm nr-fold inom avsnit)

Pol-1993-09-14 1000 D11614-01-C Förhör med Ture Utriainen.pdf

F: Ja, men han är alltså identisk med denne då, som tidningarna kallar honom?
U: Ja, jag har som sagt bara läst söndagstidningen. Jag klarade inte av att läsa nåt mer, så att jag vet inte vem det är dom syftar på. För det finns en person också som jag kan tänka mej från men det är jag mera osäker på.


F: Förhöret avslutas klockan 10.35. Vill du höra det här från början?
U: Behövs inte.


F: Vill du läsa igenom det i utskrivet skick?
U: Jag litar ju onekligen mer på dej än på en journalist, men jag kan väl läsa det ändå.


F: Ett tillägg här. I finns det två stycken som är tvillingar?
U: Mm, om jag har förstått det hela rätt. Och en utav dessa tvillingbröder skulle då ha nån-, antingen har han ett agg till mej eller också har han både ett agg till mej och sen en del idéer då som tydligen som kan ha nånting med det där att göra. Möjligen. Nu pratar jag skit också kanske, men det är vad jag har förstått.


F: Slut på tillägget. F. Ja, Utrianen, nu har du läst igenom förhöret i utskrivet skick i dag, tisdagen den 21 september, har du någon kommentar du vill lämna då?
U: Nej, ingen speciell. Det stämmer väl i stora drag med vad jag sagt.


F: När det gäller födelsedag så är vi väl överens om då, när vi har slagit på datan att födelsetiden är den ( 
U: Ömsesidigt verifierat, ja.


F: Om jag återgår då till den 28 februari 1986 så kan ju knappast din sambo ha varit på BB den tiden? Stämmer uppgiften som du lämnade vid första förhöret, att hon var bortrest? Ty som baratton and comfortingbd Ex 2. Till spaningschefens parmi naföljd inom avsnitt)

Pol-1993-09-14 1000 D11614-01-C Förhör med Ture Utriainen.pdf

U. Ja. F. Var tror du att hon befann sig då? U. Vid närmare tanke så tror jag nog ändå att hon var hos det är nog, hon var nog kanske inte i

ändå. F. Och du själv, var befann du dej? U. I EE. Har du nu i övrigt nånting att tillägga i detta förhör? U. Nej.

Förhöret avslutat kl. 15.15.

Stockholm som ovan

San Plorles

ار

Sören Morberg krinsp

Itse om blanketterns arvinds som fortsättningsbild

EX 2: Till sparingschefens pårm inr-old inom avsnitt)

Pol-1993-09-14 1000 D11614-01-C Förhör med Ture Utriainen.pdf